Ukončenie dojčenia a chýbajuca menštruácia

Dominika79    10.03.2018, 07:44

Dobrý večer, chcem sa opýtat, ukončili sme dlhodobé dojčenie , to znamená 3 roky a 8 m, doteraz som mala pravidelnu menštráciu na 29 den, menštrácia mi mešká 8 dní, je to 10 dní čo nekojíme, tehotenský test vyšiel negatívny, može byť príčina v ukončení dojčenia. ? dakujem

Milá Dominika,

takmer 4 roky po pôrode dojčenie nemá akým spôsobom ovplyvňovať menštruačný cyklus ženy. Dôkazom toho je aj samotný fakt, že už dlho menštruáciu mávate. Súvislosť medzi vašou momentálnou situáciou a dojčením teda nie je žiadna. Pravidelnosť menštruačného cyklu závisí od pravidelnosti ovulácie (alebo ovulačného javu) počas cyklu. Pokiaľ na ženu vplývajú faktory, ktoré oneskoria ovuláciu (najmä stres), posúva sa ovulácia a tým pádom aj ďalšia menštruácia. Pokiaľ príčinou meškania menštruácie nie je tehotenstvo (čo však v tomto čase ešte nemusí byť možné otestovať tehotenskými testami), potom je najpravdepodobnejšie, že mešká ovulácia. Toto nie je dôvod na znepokojenie, ani žiadne vyšetrenia, ak stres odsunie ovuláciu o pár dní neskôr, je to normálna fyziologická snaha tela ochrániť sa pred tehotenstvom v nežiaducom období.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončenie dojčenia a chýbajuca menštruácia