Atb

kristina    16.03.2018, 16:35

Dobry den. Precitala som uz vsetko mozne no chcem si to utvrdit. Diagnostikovali mi ureplazmy.dr mi chcela predpisat teteacykliny no udajne nemoze nakolko by malemu z toho vtpadali zuby. ??? Predpisala mi doxycikliny ktore som uzivala no nezabrali.a tak mi teraz nasadila fromilid 2xdenne 500.Gynekologicka hovori;. Udajne vzdy po uziti tbl.R aj V mam za 2 hod si odsat dane mlieko vyliat a nakojit mozem az za dalsie 2 hod. Maly ma 1rok a koji sa najme v noci. Cez den si sem tam niekedy cucne na ukludnenie. A pediatricka odporucila si davkovanie prisposobit. dat si tbl.rano o 7. A potom cca o 16 a kojit iba vnoci a nemusim si nic odstriekavat. Nakolko udajne atb za 4 hod uz v mlieku nebudu. No na vasich i inych str.citam ze do mlieka sa dostane len male mnozstvo a fromili (klarytromicin) sa dava detom od 6mes takze aj keby ho dostal je to v poriadku .. tak teraz odstriekavat? Neodstrikavat ? Kedy uzit? Uzit? Neuzit? Este som dostala aj radu dat si davku 1000 1xdenne rano .... Mozem sa este spytat po poziti atb aky je cas prechodu do mlieka? Teda ked uzijem liek dokolko min sa objavi v mlieku? Moc moc dakujem

Milá Kristína,

dojčiace matky majú právo na liečbu a nemusia si vyberať medzi svojim zdravím a dojčením, alebo medzi potenciálne neúčinnou liečbou preto, aby mohli pokračovať v dojčení. Napríklad z hľadiska dojčenia je bezpečnejšie pokračovať v dojčení aj popri používaní tetracyklínov. To, že sú tetracyklíny kontraindikované pre deti, neznamená, že sú kontradindikované pri dojčení. Hlavný dôvod, pre ktorý sú tetracyklíny kompatibilné s dojčením, spočíva (okrem rizík nedojčenia) na jednej strane v nepatrnom množstve lieku, ktorý sa do materského mlieka dostáva, a na druhej strane v skutočnosti, že aj toto malé množstvo dieťa dostáva s mliekom (materským) a to znamená, že sa naviažu na vápnik v mlieku a dieťa neovplyvnia. A podobný princíp platí aj pri užívaní iných liekov, ktoré spomínate, napríklad klaritromycínu. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste museli po užití liekov dojčenie časovať alebo dokonca mlieko odstriekavať a vylievať. Aj pri tomto lieku platí, že do materského mlieka prechádzajú absolútne stopové, zanedbateľné množstvá lieku. Preto vôbec nemá zmysel riešiť časové hľadisko. Dojčiť môžete okamžite po užití lieku a to aj v prípade, že by ste dojčili podstatne častejšie (ročné deti sa typicky dojčia často cez deň a dojčia sa aj v noci, v opačnom prípade je možné, že dochádza k zníženiu tvorby mlieka a predčasnému odstaveniu).

Vysvetlenie, prečo je pre vaše bábätko bezpečnejšie pokračovať v dojčení je v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok