Kojeni a exem matky

Katerina    21.03.2018, 09:23

Dobry den,moc prosim o radu.Mam deserimesicni dceru,plne kojenou,prikrmy odmita..k obedu sni par lzicek..ovocne svacinky celkem basti,ale me mleko ji chutna nejvic.Nejhorsi jsou noci,vyzaduje dudlani temer co kazdou hodinu.A ted k problemu:mam silny atopicky exem na rukou, nyni ve fazi hnisavych lozisek (obavam se pripadne infekce)..lecim se u cinske medicky,ktera mi dnes doporucula okamzite prestat s kojenim.Jednak pry kvuli memu zdravi a druhak ze pry je nyni kojeni jiz kontraproduktivni a mohla bych nakazit dceru.Vubec si neumim predstavit prestat s kojenim,ale mizna nebude jine cesty.Dcera odmita normalni stravu,a kravske mleko ji davat nechci.Je nejaka jina doporucena cesta?A myslite si,ze s mym exemem jsem pro dceru jiz ted opravdu nebezpecna,resp. me mleko?Pripadne (nejvic nas trapi nocni kojeni),je mozne odstavit dveru jen v noci?A jak nejlepe postupovat,aby dcera neproplakala celou joc?Moc dekuji za jakoukoliv radu

Milá Katerino,

atopický ekzém matky nie je dôvodom pre odstavenie, ani hnisajúce rany na pokožke. Ak by tieto rany predstavovali zdravotné riziko, toto riziko bude platiť bez ohľadu na dojčenie. Ak by ste nedojčili, nebudete s dieťaťom v kontakte? Nebudete ho brať na ruky, mať ho položené na sebe? Samozrejme, že nie. Ak teda bude hroziť nejaké riziko infekcie, podniknete ochranné kroky bez ohľadu na to, či budete dojčiť alebo nebudete dojčiť. Navyše práve z pohľadu možnej infekcie, ak budete pokračovať v dojčení, vaše bábätko bude dostávať materské mlieko plné protilátok a imunitných faktorov. Je pre vás tiež dôležité vedieť, že ak by ste potrebovali používať prípravky klasickej medicíny, môžete sa o nich poradiť s nami na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk, ale vo všeobecnosti z hľadiska dojčenia nie je dôvod, aby ste museli takto trpieť a odkladať potrebnú liečbu. Dojčiace matky majú právo na liečbu a nemusia si vyberať medzi dojčením a svojim zdravím.

Je smutné, že ľudia, ktorí sa prezentujú ako prírodní liečitelia, preberajú normu spoločnosti, ktorou je dojčenie. Odporučenie prestať okamžite dojčiť, počujeme mimoriadne často v situáciách, kedy sa žena snaží liečiť v spolupráci s liečiteľom používajúcim postupy čínskej medicíny. Pritom každému človeku, ktorý sa snaží o zlepšenie zdravia klienta, by malo byť jasné, že dojčenie je fyziologická norma. Je to fyziologický stav, s ktorým telo každej ženy po pôrode počíta a počíta s tým, že bude trvať 3 – 5 rokov, pretože toto počas celej evolučnej histórie ľudstva bola doba, po ktorú sa deti dojčili. A ak toto telo ženy nezažíva, prichádzajú riziká a komplikácie. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

A samozrejme, predčasné odstavenie prináša riziká aj pre dieťa: Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. 

Preto by ktokoľvek, kto sa vyjadruje k dojčeniu, mal najskôr rozumieť, čo spôsobí práve v rámci zdravia matke aj dieťaťu, ak odporučí matke prestať s dojčením 10 mesiacov po pôrode. A dojčenie nie je len o fyzickom zdraví. Dojčenie je vzťah.

Vaša diagnóza nie je spôsobená dojčením a preto vám nedojčenie nijako nemôže pomôcť ju zlepšiť. Ak niekto hovorí o odstavení, väčšinou vychádza z predpokladu, že dojčenie matku unavuje, spoločnosti sa dojčenie prezentuje ako nejaké bremeno a pre ženy je to stále ťažšie so stúpajúcim vekom dieťaťa znášať. Ak by to tak bolo, prečo vidíme viac zdravotných rizík práve v skupine žien, ktoré dojčia krátkodobo alebo nedojčia vôbec? Čo je náročné, je starostlivosť o dieťa. Ľudia predpokladajú, že odstavením sa starostlivosť o dieťa zjednoduší. Predstavte si, že by ste prestali dieťatko dojčiť. Ako by ste zvládali situácie, ktoré teraz riešite napríklad počas dňa dojčením? Ako dieťatko utíšite, ak sa udrie? Ako budete riešiť situáciu, keď sa rozhodne robiť niečo, čo nechcete, aby robilo a bude zúfalo protestovať a nebudete ho môcť utíšiť prsníkom? Stravu 10-mesačného dieťaťa má takmer 100 %-ne tvoriť materské mlieko. Ako dieťatko nakŕmite, ak nebude dojčené? Ako mu zabezpečíte dostatočný prísun všetkých stavebných látok pre jeho správny vývoj? Nakoľko únavné bude pre vás riešiť túto oblasť? A oddýchnete si skutočne lepšie, ak stratíte chvíle, kedy sa dieťa len tak dojčí a vy môžete mať na chvíľu vyložené nohy? A to isté platí o nočnej starostlivosti o dieťa. Dojčenie nie je dôvodom, prečo sa dieťa budí. Dojčenie je len spôsobom, ako ho najjednoduchšie znova uspať. To znamená, ak nebudete dojčiť, dieťatko sa bude budiť naďalej. A sú potom len dve cesty, ako túto situáciu riešiť – buď sa o dcérku úplne prestať v noci starať (a áno, toto je spojené pri väčšine detí s dlhodobým plačom po mnoho dní a zvýšenou hladinou stresových hormónov pre dcérku po mnoho ďalších mesiacov) alebo budete jej potreby uspatia v noci musieť riešiť inak, ako dojčením. A z pohľadu vášho oddychu alebo vyčerpania, je rozhodne jednoduchšie spať spoločne s dieťaťom a ponúknuť mu prsník pri precitnutí a spať ďalej, než uspávať v noci dieťa hojdaním, pochodovaním po byte, spievaním, skákaním na fitlopte a podobne. Prečítajte si aj tento článok o nočnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Odstavenie nezlepší vašu situáciu v žiadnom ohľade. A prinesie riziká pre vaše zdravie, aj pre zdravie dieťatka, ktoré v našej spoločnosti máme tendenciu zľahčovať, ale to neznamená, že neexistujú. Preto hľadajte potrebnú liečbu a pokračujte v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni a exem matky