Slane mlieko

Liva    21.03.2018, 08:43

Dobrý deň. Dcéra 10 mesiacov predtým dojčená 3x denne + prikrmy + na noc UM. Následne hospitalizácia v nemocnici, operácia.. dávali jej tekutú stravu na fľašu, odmietala sa dojčiť nakoľko som ju nemohla brat ani na ruky. Teraz po 2 tyzdnoch od OP by som ju chcela znova dojčiť keď uz sme doma. Pri stlačení prsníkov mlieko este mám, ale je nazltle a velmi slane.. mala ho odmieta pit. Je mozne este rozbehnut laktáciu aby jej mliečko chutilo ako predtym?? Ďakujem

Milá Lívia,

ak sa materské mlieko nedostáva von z prsníka v takých množstvách, ako by sa malo, je možné, že sa zmení jeho vzhľad a chuť (typicky matky hovoria o slanej chuti). Táto zmena však neznamená, že by mlieko nebolo dobré a je otázne, či správanie vášho dieťatka súvisí so zmenou chuti, pretože mnohé deti pokračujú v dojčení napriek slanej chuti mlieka. Každopádne, ak by to bolo naozaj spôsobené len zmenou chuti, pomocou by malo byť zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a intenzívnym odsávaním alebo odstriekavaním mlieka (aspoň 8x denne po 20 minút), vďaka čomu začnete mlieko z prsníka odoberať a nové mlieko už nebude mať slanú chuť. Odsaté mlieko môžete dcérke primiešať do príkrmov alebo ho môžete darovať pre iné bábätko a to aj keby malo slanú chuť.

Vaše bábätko zažilo nepríjemné chvíle v nemocnici, kedy sa nedojčilo. Medzičasom dostalo fľašu. Už pred operáciou sa na 10-mesačné dieťatko dojčilo veľmi málo (3x denne) a podľa vašich slov pravdepodobne dostávalo fľašu večer, keď píšete o umelom mlieku na noc. Tieto faktory majú potenciál významne znížiť tvorbu mlieka a toto môže spôsobiť, že po odlúčení na takú dlhú dobu, sa bábätko nechce prisávať. Mnohé deti sa odmietnu prisávať po tom, čo boli od matky odlúčené na jednu noc a toto ich správanie logicky nemôže byť spôsobené zmenou chuti mlieka.

Odporúčame vám preto urobiť tieto kroky pre prilákanie bábätka k dojčeniu:

  1. významne zvýšiť tvorbu mlieka
  2. Zintenzívnite fyzický kontakt s dieťaťom:
  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Môže vám pomôcť aj to, že získate podporu a povzbudenie na podporných skupinách dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorých navyše vaše bábätko tým, že uvidí iné deti dojčiť sa, sa možno môže inšpirovať k tomu, aby sa prisalo..

Môže to chvíľu trvať, kým sa dcérka vráti k dojčeniu, ale je vysoko pravdepodobné, že vaše bábätko sa prostredníctvom týchto krokov k dojčeniu vráti a ak by sa tak stalo, prečítajte si tento článok o tom, ako udržať dostatočnú tvorbu mlieka aj pri staršom dieťatku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a aj tento článok Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá hovorí, že dieťatko v tomto veku by nemalo dostávať umelé mlieko a to ani v prípade, že by nebolo už vôbec dojčené a že by malo radšej dostávať čerstvú a pestrú stravu:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Ak ste umelé mlieko používali so snahou dosiahnuť dlhší spánok bábätka v noci, odporúčame vám prečítať si tento článok s vysvetleniami toho, prečo spánok bábätiek v tomto veku býva prerušovaný a s rôznymi tipmi pre nočnú starostlivosť o dieťa:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Slane mlieko