Stolica, 19-mesacne dieta

Mirka    23.03.2018, 22:48

Dobry den, chcela by som sa spytat, aka je normalna stolica(konzistencia aj frekvencia) u 19-mesacneho kojeneho dietata, kt. papa uz v podstate vsetko. Z mliecnych vyrobkov najma jogurty, syr. Syncek kaka aj viackrat za den( uz bolo aj 6-krat), casto kratko po kojeni, alebo aj pocas. (stolica mava aj kasovitu konzistenciu). Je lepsie pri kojenych detoch nedavat dalsie mliecne vyrobky ? dakujem za odpoved. M.

Milá Mirka,

konzistencia stolice môže byť riedka, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná.  Pri dieťatku tohto veku, ktoré už vyše pol roka nie je výlučne dojčené, ale papá už príkrmy a z vašich slov to vyzerá, že konzumuje väčšie množstvá príkrmov, už vzhľad stolice určuje aj tuhá strava a jej konzistenciu a výzor určuje množstvo tuhej stravy a reakcia dieťaťa na túto stravu. Z toho, čo píšete, nie je možné určiť, či to, ako ste popísali vylučovanie svojho dieťaťa, je v poriadku. Nepíšete, či nie ste znova tehotná, ak by to tak bolo, potom je pre vás dobré vedieť, že niekedy staršie dieťa, ktoré konzumuje materské mlieko, ktoré sa matke tvorí v tehotenstve a v prvých dňoch po pôrode, má častejšie stolicu, pretože kolostrum má laxatívne účinky.

Čo sa týka mliečnych výrobkov - dojčené dieťa, ktoré má byť naďalej po 6. mesiaci dojčené, aj po skončení výlučného dojčenia získava „mliečne výrobky“ z materského mlieka a z výživového hľadiska nepotrebuje žiadne ďalšie mlieko, či mliečne výrobky, napr. jogurty. Materské mlieko je omnoho kvalitnejšie než akýkoľvek jogurt (akokoľvek reklamovaný), a to aj z hľadiska obsahu probiotík. Na druhej strane, ak v rodine konzumujete jogurty a budú patriť do jedálnička vášho dieťaťa v budúcnosti, začnite mu ho dávať, keď to budete považovať za správne, ale nemáte sa kam ponáhľať. Čo sa týka typu jogurtu - toto je vaša spotrebiteľská voľba, neexistuje žiadne odporúčanie, takéto odporúčania sú často ovplyvnené (vedome či nevedome) marketingom. Ak chcete dávať dieťaťu mliečne výrobky, pretože ich ako rodina konzumujete, dávajte mu tie, ktoré v rodine jete. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach. Pri príprave stravy (kaše, polievky atď.) môžete používať kravské mlieko, ak to tak bežne robíte aj pre ostatných členov rodiny. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stolica, 19-mesacne dieta