Vazenie po dojceni

Petra    30.10.2012, 11:41

Pwkny den, som piaty den po sekcii, mliecko mam. Dietatu dnes zistili zltacku, vzali ju na oddelenie,dojcim kazde tri hodiny. Deti musime vazit. Je to zvlastne, ale dcerka sa uz dvakrat napila z oboch prsnikov, odgrgla si, upokojila sa, a vaha neukazala ani gram prijateho mlieka. Ostatnym mamickam ano, len mne nie, a uz sa to stalo dvakrat. Prosim, mate pre to vysvetlenie? Mam pocit, akoby mi neverili, ze dieta skutocne pilo - je to moje tretie, starsie som obe dojcila po 18 mesiacov.

Milá Petra,

váženie detí pred dojčením a po dojčení by sa nemalo používať vôbec, a to ani pri prečasne narodených či chorých deťoch, nieto ešte pri zdravých novorodencoch, akým je aj vaše bábätko (žltačka nie je choroba). Existuje mnoho vedeckých vysvetlení, pre ktoré tento postup nie je vhodný, a jeden z dôvodov je aj to, čo spomínate - teda, že takéto váženie neposkytuje (obzvlášť v prvých dňoch po narodení) skutočné informácie o tom, ako dojčenie prebieha a číslo na váhe je nepresné a môže vyvolať buď falošný dojem, že je všetko v poriadku, hoci bábätko v skutočnosti nepilo, alebo naopak môže vyvolať znepokojenie, hoci v skutočnosti bábätko pilo veľmi dobre.

Spoľahlivým znakom dobrého, výdatného pitia pri dojčení je pozorovanie pauzy v brade, čo sa môžete naučiť na našich videách:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Je dosť dobre možné, že toto už dávno viete a viete posúdiť, či bábätko pilo, aj bez váženia. Nestresujte sa vážením, sústreďte sa na dojčenie na požiadanie tak, aby bábätko skutočne na prsníku pilo - podstatné je výdatné pitie, nie váženie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vazenie po dojceni