Bolestivy prsnik po kojeni

Lucia    27.03.2018, 07:42

Dobry den, Zacala sa mi prejavovat silna bolest v spodnej casti laveho prsnika- nastala po ukonceni kojenia a pretrvava stale. Prsnik ma boli podobne ako ked nim dlhsie nekojim a mliecko sa nahromadi a prenik stvrdne na kamen, bolest vsak prisla po kojeni. Bradavka uplne bezbolestna, miestami trosku belava, prsnik makky.Prsnik boli pri pohybe aj na dotyk. Dcera ma 11 mesiacov, kojim uz len rano, 1- 2x cez den a v noci. Poslednych par dni som mala nadchu ale uz som zdrava, neviem ci to moze suvisiet. S bolestou prsnika prisla aj silna zimnica. Hrcku som si nenahmatala. Bradavka nie je citliva. Pri kojeni bolest nie je, skor po kojeni, resp pri pohybe alebo dotyku. Netusim o co moze ist. Dakujem velmi pekne za akukolvek radu.

Milá Lucia,

problémy s prsníkmi alebo bradavkami je náročné riešiť prostredníctvom internetu. Z vášho popisu sa zdá, že predčasné obmedzenie dojčenia v čase rozvinutej tvorby mlieka mohlo spôsobiť zablokovanie mliekovodu. Zbelanie bradavky napovedá, že zníženie tvorby mlieka spôsobilo zhoršenie prisávania dcérky a dôsledkom je poškodenie bradaviek. Raynaudov fenomén (=syndróm bielej bradavky) je totiž vždy príznakom poškodzovania bradaviek pri dojčení. Vašu situáciu by pravdepodobne dokázalo významne zlepšiť to, ak by ste sa skúsili vrátiť k dojčeniu podľa potrieb bábätka. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli spoločne prejsť to, ako preliečiť bolestivý prsník a čo najskôr odstrániť bolesť, ktorou trpíte a aj preto, aby ste sa mohli spoločne porozprávať o tom, ako ďalej pokračovať v dojčení. Ak ste začali obmedzovať dojčenie, pravdepodobne máte preto svoje dôvody, ktoré vám odporúčame prejsť spoločne s poradkyňou. Často ide o dôvody, ktoré do veľkej miery vyplývajú z normy spoločnosti, teda zo zaužívanej predstavy spoločnosti o tom, ako má vyzerať dojčenie. Problém je, že naša spoločnosť sa stala spoločnosťou ľudí kŕmiacich umelou výživou, kde dojčenie je úplne na okraji podpory a poznania toho, ako vlastne vyzerá. 11-mesačné dieťa za normálnych okolností napríklad ešte neje takmer žiadne príkrmy a takmer 100 % jeho príjmu potravy má tvoriť materské mlieko. Ak je dieťa v tomto veku dojčené len 3x za 24 hodín, významne sa zníži tvorba mlieka a jeho príjem materského mlieka. Pritom materské mlieko mu má v tomto smere naďalej poskytovať množstvo dôležitých látok (po roku sa napríklad zvyšuje obsah tuku v materskom mlieku, čo je kľúčové pre správny rozvoj mozgu, alebo po 1,5-roku bude vo vašom materskom mlieku dvojnásobné množstvo imunitných faktorov než teraz – pochopiteľne, pretože o pol roka vaše dieťatko bude schopné chodiť a stretne sa s omnoho väčším množstvom špiny, prípadne možnej nákazy od detí, medzi ktorými sa bude pohybovať – a toto sú len dva príklady z obrovského množstva dôvodov, pre ktoré je dôležité dojčiť.) A dojčenie nie je dôležité len pre vaše dieťatko. Pri predčasnom odstavení aj vy ako matka podstupujete riziká, jedným z nich je aj momentálna situácia s prsníkom. O dôvodoch, pre ktoré je dôležité dojčiť pre vaše dieťa, aj pre vás, si prečítajte viac v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Odporúčame vám porozprávať sa o vašej konkrétnej situácii s poradkyňou pri dojčení. Nemusíte sa obávať, že vás bude „tlačiť“ do dojčenia, skôr berte stretnutie s poradkyňou ako príležitosť na získanie informácií, na základe ktorých sa potom budete môcť rozhodnúť, ako ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivy prsnik po kojeni