Menštruácia počas kojenia

Terézia    30.03.2018, 16:36

Dobrý deň,mám takmer 2ročného syna, ktorého mojím, pýta si aj niekoľkokrát denne aj v noci,ale skôr len tak pocucka. Chcem sa opýtať,či môžem jednorázovo použiť nejaký liek na úpravu menštruácie počas dovolenky,nakoľko pravdepodobne kvôli kojeniu ju mám aj so špinením skoro dva týždne.. ďakujem

Milá Terézia,

pri používaní liekov na oddialenie menštruácie nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemali dojčiť. Tieto hormóny sa totiž v materskom mlieku prirodzene aj za bežných okolností vyskytujú, takže sa nemusíte obávať. Jediná vec je, že užívanie tohto lieku s vysokou pravdepodobnosťou zníži tvorbu mlieka, čo by pri maličkých bábätkách mohol byť problém, ale pri deťoch vo veku vášho syna to problém pravdepodobne nemusí byť, pretože deti v jeho veku sú ochotné sa dojčiť bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré pri tom vypijú. 

Špinenie počas menštruačného cyklu je prejavom nízkej hladiny hormónu progesterónu, ktorý je dominantným hormónom počas druhej fázy cyklu (po ovulácii), kedy ho tvorí tzv. žlté teliesko na vaječníku. Pri nedostatočnej funkcii žltého telieska sa nevylučuje dostatok progesterónu, čo sa prejavuje buď špinením pred menštruačným krvácaním alebo špinením po menštruácii (alebo kombináciou – špinením aj pred aj po menštruácii). Dojčenie po pôrode na dlhú dobu potláča ovuláciu a vtedy žene nevzniká žlté teliesko a nemá ani menštruáciu. Ak žena dostane naspäť menštruáciu, je to preto, že dojčenie už menštruačný cyklus nijako neovplyvňuje. A to je aj váš prípad. Špinenie, ktoré popisujete, teda v žiadnom prípade nemá ako spôsobovať dojčenie, hoci v našej spoločnosti sa dojčenie, zvlášť dojčenie starších detí nesprávne považuje za vinné zo všetkého, čo sa v živote ženy alebo dieťaťa deje. Dojčenie môže a má pokračovať aj po návrate cyklu. Ak by dojčenie spôsobovalo špinenie, mali by špinenie takmer všetky ženy, ktorým sa počas dojčenia vráti menštruácia. A to tak nie je. Ak teda pozorujete špinenie počas menštruačného cyklu, nehľadajte príčinu v dojčení (a ani nijako neznižujte počty dojčení, či nerobte iné opatrenia ohľadom dojčenia, pretože to nijako cyklus nezlepší). Hľadajte skutočné príčiny zníženej hladiny hormónu progesterónu. Medzi najčastejšie spôsoby, ako túto situáciu zlepšiť, patrí úprava stravy, pomoc zo strany rodiny alebo priateľov, aby si žena mohla nájsť čas na seba, relaxovať, cvičiť, odpočinúť si – znížiť mieru stresu vo svojom živote.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menštruácia počas kojenia