Chcem ukončiť kojenie,ale neviem ako

Lucia    03.04.2018, 07:26

Dobrý deň kojim syna 19mesiacov a už fakt nevládzem,čo sa spánku týka.V noci je niekedy aj každú hodinu hore.Koji sa už len z jedného prsníka,cez deň sa menej koji,nakoľko už pekne papá ,ale keď idú zúbky tak aj cez deň chodí stále na prsník.Cez deň sa to dá vydržať ,ale v noci nič nenašli,keď ho mám pri sebe v posteli,tak to je stále prisaty,v podstate on už ani nepije ,on len dudle(má má ako cumel).A keď ho mám na posteli,tak nonstop chodím v noci z postele na posteľ a takto sa už fungovať nedá.Neviem ako mám prestať kojit ,prvého syna som kojila 16msiacov a toho som odstrihla zo dňa na deň (kvôli operácii)a to bolo utrpenie pre obidvoch,preto nechcem druhému synovi spôsobiť tak náhly šok ,že mu zo dňa na deň nedám.Chcela by som aby sa sám odstavil ale to môžem počítať,asi neskôr keď bude väčší.Ale ja už fakt nevládzem.Prosim Vás o radu,ďakujem.

Milá Lucia,

máte pravdu, váš synček sa raz odstaví, ale teraz to nebude, pretože dojčenie má ešte pokračovať mnoho mesiacov a čokoľvek iné predstavuje pre dieťa aj pre matku riziko. Preto neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické, ani ak by išlo o „pozvoľné“ odstavovanie. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.

Ľudia nemajú s dlhodobým dojčením skúsenosti a ani s tým, ako sa transformuje dojčenie v priebehu jednotlivých mesiacov a rokov, keď sa dieťa dojčí. Myslia si, že dojčenie má význam len vtedy, keď dieťa pije z prsníka veľké množstvo materského mlieka podobne, ako keď bolo maličké bábätko. Ale čím je dieťa väčšie, tým viac pri dojčení ustupuje do úzadia konkrétne množstvo mlieka, ktoré dieťa počas dojčenia pije, a tým viac vystupujú do popredia iné potreby, ktoré dojčenie napĺňa - ide o dojčenie ako vzťah s matkou a ich spoločný čas a bytie. Dojčenie nie je "kŕmenie" a dieťa v tomto veku sa nedojčí primárne preto, že je hladné, ale preto, že je "hladné" po kontakte s matkou. Dojčenie vyjadruje potrebu ich vzájomného vzťahu a spoločne stráveného času fyzickým spôsobom, čo je pre dieťa mimoriadne dôležité. Je to čas, keď má dieťa matku len pre seba a má šancu získať nesmierne cenný telesný kontakt s ňou. Vďaka dojčeniu majú deti možnosť získať opäť uistenie, energiu, radosť a pochopenie pre množstvo vecí, ktoré ich "frustrovali" a ktoré ešte nevedia dostatočne vyjadriť slovami.

Mnoho veľkých detí sa až do konca dojčenia dojčí a pije materské mlieko. A aj tie deti, ktorých matky majú pocit, že sa dojčia "na sucho" často (a najmä v noci) nejaké mlieko pijú. A áno, je možné, že sú matky, ktorých deti sa nejakú dobu dojčia s minimom mlieka alebo "na sucho". Toto celé patrí k procesu odstavovania. Vedie to matku aj dieťa spoločne k odstaveniu.

Je pochopiteľné, že sa cítite vyčerpaná, unavená a frustrovaná a máte pocit, že niečo sa musí zmeniť, inak nedokážete pokračovať ďalej. Už ste veľa investovali, ale vaše dieťatko je stále veľmi maličké. Žena má často v tejto situácii pocit, že stále dáva neuveriteľne veľa a dieťa je naďalej veľmi závislé na matke a nič sa nemení. Má pocit, že ak s tým niečo neurobí, nikdy sa to nezmení. A zvlášť žena, ktorá sa stará ešte o staršie dieťa, býva veľmi vyčerpaná a zúfalo potrebuje aj nejaký čas pre seba. Mnohé ženy majú pocit, že dosiahli svoju hranicu únosnosti. Je však pravda aj to, že táto hranica je nesmierne daná aj kultúrou a vonkajšími okolnosťami - inými slovami, to, ako sa žena cíti (negatívne pocity voči dojčeniu) je často spôsobované tlakom okolia, aby už konečne odstavila. Prečítajte si napríklad rozprávanie matky o odlišnom prístupe k dojčeniu v jej rodnej Kanade a v Mongolsku, ktoré je známe podporou dojčenia v spoločnosti.

Keby ženu okolie za dojčenie oslavovalo, keby jej každý deň ráno napríklad partner povedal: "Úžasné, že si v noci kojila, ja ťa tak obdivujem, teraz si si ja nášho syna zoberiem a pohrám sa s ním a ty si chod dať sprchu, čítaj si a daj si kávu," tak by sa cítila úplne inak, ako keď jej všetci hovoria, že "už ho dávno mala odstaviť a že ako si to zariadila, tak to teraz má, a nech sa nesťažuje...".

V ženách často vrie zlosť voči dieťaťu práve v konečnom dôsledku preto, že majú pocit, že nenapĺňajú očakávania okolia o tom, aké by ich dieťa malo byť. A skĺznu do toho pocitu, ktorý im vnucujú aj ostatní - že dojčenie tomu dieťaťu už nič nedáva, že sa len tak hrá, že len manipuluje. Ľudia nie sú zvyknutí na dojčené deti a na to, ako sa správajú a aké majú potreby.

Ak má žena nepríjemné pocity, tak často skočí k rovnakému záveru, ako keď ženu dojčenie napríklad bolí v začiatkoch - prestať dojčiť. Málokto sa spýta:
"Čo by mi pomohlo v iných oblastiach života, aby mi dojčenie bolo príjemnejšie?" 
"Prečo sa takto cítim?"
"Čo presne mi vadí?"

Na tieto otázky vám odporúčame hľadať odpovede a tipy napríklad aj v podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože otázku náročnosti starostlivosti o dieťa v noci rieši drvivá väčšina matiek vo veku vášho dieťatka. Väčšina detí sa totiž v tomto veku v noci prebúdza tak často, ako ste popísali a pre dojčiacu matku dojčenie predstavuje spôsob, ako dieťa znova uspať. V podpornej skupine získate vysvetlenia, prečo sa vlastne dieťa v noci budí a porozumenie toho, že dojčenie toto celé nespôsobuje, len vám pomáha túto situáciu riešiť. A rodičmi sme aj v noci, nie je možné potreby dieťaťa odsunúť len preto, že spoločenská norma hovorí, že potreby starších detí v noci nie sú dôležité. A získate povzbudenie a najmä tipy, ako toto celé zvládnuť tak, aby ste vládali pokračovať. Mnohé z týchto tipov sme spísali v tomto článku, spolu s vysvetleniami dôvodov, prečo sa deti v noci budia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Odporúčame vám dôkladne si tento článok preštudovať. Jedno z prvých odporúčaní, ktoré v článku nájdete, sa venuje spoločnému spaniu. Vo svojej otázke spomínate presúvanie sa z postele na posteľ a toto je faktor, ktorý významne zvyšuje vašu únavu a vyčerpanie. Prečítajte si v našom článku zdôvodnenia, prečo by vám spoločné spanie mohlo významne túto situáciu zľahčiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chcem ukončiť kojenie,ale neviem ako