Kojení a klimakterium

Táňa    05.04.2018, 07:19

Dobrý den, ráda bych věděl, jak ovlivňuje klimakterium kojení a naopak. Je mi 44 let, dceři 3,5 let, stále kojená. Myslím, že se u mě začínají objevovat znaky menopauzy, jsem objednaná ke svému gynekologovi. Nechci nic řešit hormonální cestou. Ráda bych dceru kojila do samoodstavu. Děkuji

Milá Táňa,

dojčenie na dlhú dobu potláča ovuláciu a v tom čase žena nemá menštruačný cyklus. Priemerne dojčiace ženy dostávajú menštruáciu medzi 14 – 17 mesiacom po pôrode. Z hľadiska vplyvu dojčenia na návrat cyklu, už v roku po pôrode sú hladiny prolaktínu u dojčiacich žien približne rovnaké, ako u žien, ktoré majú ročné dieťa a nedojčia. Inými slovami, v roku už dojčenie hormonálne cyklus nijako neovplyvňuje a aj preto väčšina žien po tomto období dostane naspäť menštruačný cyklus. Ak máte 3,5-ročné dieťa, dojčenie už vašu plodnosť nijako neovplyvňuje a pravdepodobne máte naspäť menštruačný cyklus. Ak pozorujete nástup menopauzy, napríklad, že vaše cykly sú nepravidelné a podobne, môže to byť v tomto veku normálne a menopauza ako taká nie je dôvodom pre akúkoľvek liečbu (ani hormonálnu), pretože je to normálny proces. Z hľadiska dojčenia nemusíte robiť žiadne opatrenia, keďže dojčenie už vašu plodnosť nijako neovplyvňuje, neovplyvňuje ani to, či teraz skutočne začínate proces prechodu alebo nie. Práve z hľadiska zdravia vašich reprodukčných orgánov je kľúčové, aby ste pokračovali v dojčení dovtedy, kým to dcérka bude potrebovať.  Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením. A to nie je samozrejme všetko, pretože dojčenie má obrovský vplyv na zdravie vášho dieťaťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a klimakterium