Upchatý mliekovod

Barbora R    06.04.2018, 07:42

Dobrý deň, Dcérka prvý krát prespala celu noc a v prsníku sa mi vytvorila zatvrdlina. Z velkej časti sa mi ju postupne podarilo rozmasirovat, malinko tam ale ostalo. Už ma to ani nebolelo ani som to nemala červene. Ten zvyšok už nešiel dať žiadnym spôsobom vonku. Skúšala som asi všetko, dokonca sa mi to pokúšal vysať manžel keďže malú krmim odstriekanym mliekom z flase. Po týždni sa mi zatvrdlina zväčšila a miesto sa mi zapálilo. Existuje v lekárni nejaky voľne predajný liek ktorý by mi to nejakým spôsobom odblokoval ? Bielu bodku na bradavke nemám - mám dve malé akokeby vyrážky ale na konci dvorca takmer uz mimi bradavky . Zatvrdliny som už pár krát mala ale vždy sa mi to podarilo v priebehu pár dni dostať von. Teraz ju mám už dva týždne a neviem si s tým rady Ďakujem za radu

Milá Barbora,

zablokovaný mliekovod by sa mal spontánne začať do 48 hodín zlepšovať. Ak sa vo vašom prípade stal presný opak, že sa začala hrča neskôr zväčšovať a miesto začalo byť bolestivejšie, odporúčame vám konzultovať situáciu s lekárom. Je možné, že bude potrebná antibiotická liečba. Každá pretrvávajúca hrča, ktorá sa nezlepšuje, by sa mala vyšetriť. Medzičasom, kým sa stretnete s lekárom, môžete skúsiť urobiť ešte tieto opatrenia:

  • môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky
  • jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok, skúste požiadať rodinu alebo priateľov o pomoc
  • so zablokovanými mliekovodmi môže súvisieť aj poškodenie bradaviek, ktoré často vzniká napríklad pri používaní odsávačky. Vyskúšajte, či pre vás nie je riešením začať namiesto odsávanie mlieko odstriekavať.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchatý mliekovod