Riedka stolica 17mesacnej dcerky

Miroslava    11.04.2018, 12:24

Dobry den....chcela by som vediet ci je normalne ,ked dcerka 17m ma stale redsiu stolicu normalnej farby,ked ju kojim vecer,v noci a hned po zobudeni?Nemava vobec ako ostatne deti tvrdu stolicu.Cez den papa normalne. Niekedy ju aj natahuje po mlieku alebo jedle ale nevracia. Inak prosperuje dobre...ma 15kg.

Milá Miroslava,

stolica výlučne dojčeného dieťaťa je typicky neformovaná. Po začatí zavádzania príkrmov sa vzhľad stolice, aj frekvencia vylučovania môžu meniť. Pýtate sa na 17-mesačné dieťa, ktoré teda už takmer rok dostáva príkrmy. Z vašej otázky nie je zrejmé, či ide o stav, ktorý sa zmenil nedávno alebo neustále pozorujete, že dcérka máva redšiu stolicu. To, že dcérku dojčíte, môže ovplyvňovať vzhľad jej stolice, pretože materské mlieko má naďalej pozitívne účinky na črevnú sliznicu, pomáha ju vystieľať, dodáva probiotické baktérie, má laxatívne účinky. Dieťa v tomto veku má byť dojčené (a môže byť dojčené aj podstatne častejšie, než vaša dcérka) a samozrejme, že ak prijíma väčší podiel materského mlieka, ovplyvní to aj stolicu. Toto je normálne a pokiaľ vaša dcérka priberá, prospieva, nemusíte nič riešiť.

Je tiež dobré vedieť, že deti, ktoré sa dojčia počas ďalšieho tehotenstva matky, mávajú typicky riedku stolicu, pre prípad, že by sa zmena, ktorú popisujete, udiala v nedávnej minulosti, je možná aj táto možnosť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Riedka stolica 17mesacnej dcerky