Zápal prsníka

Blanka    13.04.2018, 07:36

Zdravím! Dcérka má 7 týždňov a je výlučne kojená. Pred dvoma týždňami som si nahmatala hrčku a bojovali sme nech upchatý mliekovod dcéra vysaje. Nie a nie sa jej to podarit, darmo masáže obklady, proste sa zapálilo a lekár mi vypìsal antibiotikum a nech ďalej dojčím ak sa malá prisàva. Moja otázka je, po akom čase by sa stav mal zlepšovať? Horúčky neustupujú a pol prsníka je tvrdý ako kameň. Aj bradavka. Ďakujem!

Milá Blanka,

tento stav by sa mal najneskôr do 48 hodín po začatí liečby zlepšovať. Mali by ste do max. 48 hodín začať pozorovať, situácia sa už ďalej nezhoršuje a ideálne, že sa začala zlepšovať. Ak sa nič také nedeje, obráťte sa znova na svojho gynekológa.

Medzičasom môžete urobiť tieto kroky:

1. skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Aby ste spolu maximálne upravili prisatie bábätka a tak pomohli rovnomerne vyprázdňovať prsník. Počas dojčenia môžete postihnuté miesta skúsiť masírovať rukami, prípadne nejakým vibračným prístrojom (napríklad druhým koncom elektrickej zubnej kefky). Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, či túto situáciu nesprevádza aj bolestivosť bradaviek a či nie je potrebné začať liečiť bradavky. Spoločne s poradkyňou by ste mali vyhodnotiť aj podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá môže byť jednou z príčin vzniku tejto situácie.

2. Môže vám pomôcť užívanie lecitínu v dávke 1200mg 4x denne. Lecitín je potravinový doplnok, je bezpečný, nachádza sa v rôznych potravinách, ktoré bežne konzumujete (napríklad aj v niektorých čokoládach), môžete ho preto užívať aj dlhodobo, bez prestávky, aj preventívne.

3. Snažte sa vyhýbať pôsobeniu chladu na prsník. Nepoužívajte chladivé obklady (vínové, tvarohové). Hoci tieto obklady subjektívne prinesú na chvíľu pocit menšej bolesti, celkovo často spôsobujú, že situácia sa prestane zlepšovať a smeruje do chronického stavu.

4. Snažte sa oddychovať, poproste niekoho, aby sa vám postaral o domácnosť a prípadne aj o dcérku tak, aby ste ju mohli mať pri sebe v posteli, dojčiť ju a spať s ňou a prebaľovanie či inú starostlivosť o dcérku by prebral niekto iný. Ležte v posteli, v teple, odpočívajte.

5. Ak je to možné, vyhnite sa užitiu liekov znižujúcich teplotu. Teplota pomáha v tejto situácii v liečbe. Užívajte tieto lieky len v prípade, že je to nevyhnutné, napríklad sa nemá kto iný postarať o dcérku a nevládzete to v stave, v ktorom sa nachádzate bez liekov robiť vy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka