Dojcenie ako spustac alergie

Viera    13.04.2018, 07:41

Dobry den, chcela by som sa spytat ci mozem uzivat antihistaminika aj pocas dojcenia, dcerka ma este leb 3 mesiace, nikdy som nebola alergicka ale po prvom porode ked mal syn 13mes som dostala alergiu na chlad. Alergologicka mi odporucila predtat kojit, co som aj spravila lebo maly mi mlieko cez den odmietal a kojil sa uz len v noci a predlo mi to do tyzdna. Teraz som po 4-tom porode a lekarka si mysli, ze mi alergiu spustil porod a kojenie/teda vycerpanie organizmu. Kojit urcite nechcem prestat ale zacinam mat problem normalne fungovat, strasne ma svebi nos, oci, podnebie, eviem prestat kychat ani pri kojeni ci soferovani...

Milá Viera,

z hľadiska dojčenia môžete počas dojčenia užívať antihistaminiká. Jediný problém je, že majú schopnosť znížiť tvorbu mlieka a preto je lepšie ich v prípade potreby užívať, až keď je dojčenie dobre ustanovené a dieťa už začalo jesť príkrmy. Z hľadiska bábätka a jeho zdravia nie je užívanie antihistaminík počas dojčenia problém. Ďalšou možnosťou je aj lokálne či orálne podávanie kortikosteroidov.

 

Otázka, čo je spúšťačom alergie, nie je jednoducho zodpovedateľná, pretože v hre mohlo byť viacero faktorov, ako spánok, únava, jedlo, čas od pôrodu. Každopádne v tejto situácii sa oplatí s tým pracovať tak, aby sa minimalizovali príznaky alergie a udržalo sa dojčenie. Otázka je, či nie sú nejaké iné postupy, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť situáciu. Napríklad poprosiť o pomoc, aby bolo možné sa viac vyspať, najesť, sústrediť sa na niektoré potraviny, ktoré by možno situáciu mohli zlepšiť. Stojí za to pokračovať v dojčení ďalej, napríklad aj preto, že dojčenie má schopnosť prevencie vzniku podobnej diagnózy u vášho dieťaťa a v tomto smere je rozhodujúca dĺžka dojčenia, čím dlhšie bude toto bábätko dojčené, tým lepšie z pohľadu prevencie alergií.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie ako spustac alergie