Časté dojčenie deň i noc

Mária    13.04.2018, 08:21

Dobrý deň, mám 6 mesačnú dcéru plne dojčenú. Od polovice 5 mesiaca skúšame dávať každý podvečer zeleninový príkrm(nie náhrada mlieka) na podnet pediatra. Všetko bolo v poriadku, stolica dobrá, každé 3 hodiny mlieko jedla max 10 min. cez deň, v noci sa budila max 3 krát. Pár dní pred 6 mesiacom začala pýtať prsník každé dve hodiny najprv v noci a teraz už aj cez deň. Čítala som že v noci je to aj normálne ale neviem či je to ok aj cez deň. Prosím Vás o radu čím to môže byť, či môžem mať zrazu slabé alebo málo mlieka keď doteraz prospievala výborne alebo či je to len obdobie, alebo zúbky zatiaľ nemáme žiaden no kúše všetko...nevadí mi ju dávať často na prso ani sa v noci budiť i keď nie som na to pri nej zvyknutá len neviem či je všetko ok...Ďakujem Vám za odpoveď

Milá Mária,

frekvencia dojčenia sa môže s meniacim sa meniť. Ak sa vaše bábätko dojčí každé dve hodiny cez deň, ešte stále je to menej často, než väčšina detí vo veku vašej dcérky. 3-hodinové intervaly sú veľmi zriedkavé, rovnako, ako je zriedkavé, aby dojčenie pri takejto frekvencii dojčenia bez problémov pokračovalo ďalej. Preto to, čo popisujete teraz, vyzerá z hľadiska dojčenia typickejšie. Materské mlieko nemôže byť slabé, na svoje mlieko sa môžete spoľahnúť. Častejšia frekvencia dojčenia môže súvisieť napríklad s prudkým rozvojom mozgu, ktorý nastáva práve okolo 6 mesiaca života bábätka. Ak si chcete byť úplne istá, skonzultujte svoju situáciu s dojčením napríklad na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

prípadne si zavolajte poradkyňu pri dojčení osobne na konzultáciu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Prečítajte si tiež tieto zásady, ako pokračovať v dojčení tak, aby sa neznižovala tvorba mlieka:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté dojčenie deň i noc