Prikrm po 4.mesiaci plne dojceneho babatka

Magdalenka    17.04.2018, 12:44

Dcérka má 18 týždňov. Pôrodná váha 2,3kg, súčasná váha 6,1kg. Plne dojčená (žiadna voda, čaj..). Veľmi vnímavá, všetko pozorje, chytá, dáva do pusy. Tak isto aj nás pri jedle, načahuje sa za jedlom. Mám pocit, že vykazuje znaky popísané aj u Vás na stránke: "Znaky pripravenosti sú, že sa zaujíma o to, keď vy jete, načahuje sa za vaším jedlom, snaží sa dať si ho do úst a podobne. Ak tieto znaky vykazuje (bez ohľadu na jeho vek), tak potom ho nechajte ochutnať jedlo, ktoré si z vášho taniera vyberie." Skúsila som jej preto dať kúsok rozpučeného zemiačika, hneď po ňom chňapla a zjedla ho, no po tom som sa u babičiek stretla s názorom- Preboha, tak skoro jej dávaš jesť? Zaťažuješ jej žalúdok, prídeš o mlieko... Existujú nejaké preukázané škodlivé dôsledky ochutnávania jedla na tráviaci trakt, obličky? Ak áno, prečo u plne dojčených detí áno a u nedojčených nie? Chápem že črevo osídľujú iné baktérie.. No plne dojčené (na požiadanie) dieťa by malo byť predsa imúnnejšie, ľahšie si zvykať na nové chute. Nerozumiem, prečo jej mám túto skúsenosť ešte dva mesiace upierať, veď nechcem vynechávať dojčenie, len občas jej dať niečo v rámci hry zobnúť. Stále sa zdôrazňuje že každé dieťa má vlastné tempo, tak neviem, prečo by nemohla byť v tejto veci už pripravená...

Milá Magdalénka,

bábätko, ktoré si chce dať jedlo do úst, si ho môže skúsiť do úst dať. V drvivej väčšine prípadov 4-mesačné dieťa kúsok jedla ochutná a pohrá sa s ním v ústach a vypľuje ho. A toto je v poriadku. V predstavách babičiek robíte to, čo sa robilo so 4-mesačnými nedojčenými deťmi kedysi, keď sa umelé mlieko po 4 mesiaci začalo čo najrýchlejšie odbúravať, aby sa nahradilo umelé mlieko pestrou a čerstvou stravou (mimochodom pre nedojčené deti je toto skutočne bezpečnejší postup, umelé mlieko po 6 mesiaci už nemá dostávať žiadne nedojčené dieťa, ak je ochotné jesť pestrú a čerstvú stravu). Postup, ktorý si pamätajú babičky, teda zahŕňa aktívne kŕmenie dieťaťa veľkými dávkami jedla a to je pre dojčené dieťa skutočne zbytočný postup. Ale vy toto nerobíte. Vy nechávate vaše dieťa zabaviť sa s jedlom a reálne dieťatko nezje takmer nič. V takom prípade nenahrádzate materské mlieko a vaša tvorba mlieka sa nebude znižovať. Nezaťažujete obličky ani tráviaci trakt, pretože materské mlieko naďalej tvorí takmer 100 % príjmu potravy. Nenechať dieťatko siahnuť po jedle, o ktoré prejavilo záujem, môže práve naopak vyvolať v ňom strach zo skúšania a niektoré tieto deti majú potom problém ochutnávať príkrmy po 6 mesiaci, kedy by už postupne mali začať príkrmy skúšať. Preto toto okno príležitosti stojí za to nepremeškať. Znova zdôrazňujeme, že jedlo, ktoré dieťatku necháte ochutnať, nemusí byť špeciálne preňho, nemusí byť rozpučené, rozmixované a nemali by ste ho týmto jedlom aktívne kŕmiť a čoraz viac zvyšovať dávky jedla. Len dieťatko nechajte pohrať sa a pokračujte v dojčení podľa tohto postupu:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrm po 4.mesiaci plne dojceneho babatka