Voda pocas kocikovania pre dojcene babatko

Michaela    20.04.2018, 09:22

Dobry den, mam takmer trojmesacne babatko, je vylucne dojcene. Odkedy je teplo, zhruba 20 stupnov, malicka nevydrzi pocas kocikovania ani hodinku, zobudi sa a place alebo si cmula palcek, a to ju nadojcim tesne pred kocikovanim. Kym bola zima, nezobudila sa ani raz. Moze to byt tym, ze je smadna, ked je tak teplo? Kedze ju nemozem pocas prechadzky v meste nadojcit, davala som jej lyzickou trochu vody - neprevarenej kojeneckej Lucky, ale neviem, ci je to spravne, navyse ak neviem zaistit pocas prechadzky jej spravnu teplotu. Aj ked sa napila, plakala vsak dalej. Moze byt smadna a place preto? Doma ju dojcim cca kazde 2-3 hodiny na poziadanie. Je spravne davat jej vodu pocas kocikovania? Dakujem

Milá Michaela,

na situáciu, ktorú riešite, je dôležité pozrieť sa z dlhodobého hľadiska. Pre dojčenie je kľúčové, aby sa mohlo diať na požiadanie, teda podľa potrieb bábätka. Dojčenie je nástroj na starostlivosť o dieťa a z tohto pohľadu sa bábätko môže chcieť dojčiť z rôznych príčin, z ktorých potreba napiť sa, tvorí len majú časť. Dojčenie pomáha regulovať telesnú teplotu bábätka, pomáha regulovať dýchanie, srdcovú činnosť, znižovať prežívanie stresu, znižuje mieru bolestivosti a z týchto dôvodov je to jednoduchý nástroj, ako pomôcť bábätku, ktoré je príliš zahriate, ochladiť sa, bábätku, ktoré je rozrušené alebo prežíva bolesť, aby sa upokojilo. Tieto funkcie je nemožné nahradiť iným spôsobom starostlivosti. Lyžička s vodou nepomôže nahradiť všetky tieto funkcie dojčenia. Navyše tak, ako sa aj vy pýtate, bábätko v tomto veku nemá dostávať žiadne tekutiny ani potraviny navyše, okrem materského mlieka. Dobre dojčené a dobre priberajúce bábätko počas prvých 6 mesiacov výlučného dojčenia nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka.

A to ani v prípade, že počas tohto obdobia nastane obdobie horúčav alebo v prípade, že bábätko trpí horúčkou pri nejakom ochorení. Dojčenie dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete.
Materské mlieko je pre výlučne dojčené dieťatko omnoho vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

  1. materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva
  2. pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody
  3. kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napr. podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také
  4. dostatočné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín
  5. neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku
  6. výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
  7. nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu
  8. materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda
  9. pár lyžičiek prevarenej vody, ktorá sa pri vysokých teplotách vonku často odporúča, bábätko nezachráni pred dehydratáciou, dobre dojčené dieťa dokáže z prsníka vypiť oveľa viac ako len „pár lyžičiek

V teplých dňoch je teda úlohou mamičiek zabezpečiť, aby bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo z prsníka. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok. A toto je práve to dlhodobé hľadisko, na ktoré vás chceme upozorniť. Vaše bábätko bude aj v budúcnosti potrebovať dojčenie aj vonku. Keď bude väčšie, bude potrebovať dojčenie častejšie, pretože prídu letné horúčavy a preto, že bude staršie a podnetov, pre ktoré sa bude potrebovať vonku dojčiť, bude len pribúdať. Akoukoľvek náhradou by ste sa snažili túto situáciu riešiť, všetky prinášajú vážne riziká pre dojčenie. To, že nájdete matky, ktoré napríklad dojčili niekoľko mesiacov aj napriek používaniu cumlíka, neznamená, že sa toto bude dať aplikovať na vašu situáciu.

Riešením tejto situácie môže byť dojčiť jednoducho aj na verejnosti, vonku. Ak máte v tejto oblasti zábrany, odporúčame vám prísť na stretnutie podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

kde si môžete nájsť kamarátky, s ktorými môžete chodiť von a prvé dojčenia na verejnosti zvládnete spolu s nimi, aby ste si zvykli. Ak by ste to považovali za potrebné, zvážte kúpu trička s výstrihom na dojčenie (trička na dojčenie). Kvôli potrebám vášho dieťaťa nemusíte voliť medzi nedojčením alebo vašou sociálnou izoláciou. Dojčenie vám práve naopak dokáže poskytnúť jednoduchý nástroj na utíšenie bábätka nech by ste s ním robili čokoľvek a zvlášť teraz, keď ešte nepotrebuje príkrmy a nemusíte vo zo sebou nosiť nič navyše. Dojčenie je norma. Deti potrebujú dojčenie a dojčenie na verejnosti je súčasťou dojčenia. Prečítajte si aj tieto články:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/hanbite-sa-dojcit/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-verejnost/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/zijem-aktivne/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojceni_aktivity/

A vašu otázku zverejníme aj na našom Facebooku, kde nájdete podporné komentáre od iných matiek:

https://www.facebook.com/pages/Mamila-stranka-o-dojceni/123305271075644



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Voda pocas kocikovania pre dojcene babatko