mam dost mlieka

slavka    09.07.2011, 20:27

neviem či mam dost mlieka kedze moja 6 tyždňová dcérka je veľmi nepokojná, dlho pije, naťahuje nepokojne bradavku, strháva sa zo spánku na prdíky a jej stolica, akoby strieľala do plienky. Často a dlho plače, nevieme ju utíšiť. Ked ju kojím dosť rýchlo akoby prehltala a nevie prestať aj hodinu, občas pri tom aj zaspí a ked ju chcem odtiahnut začne znova. Nechytá si bradavku rovnako, v noci si ju pekne chytí ale cez den len na plolovicu ust, co mi spôsobuje neskutočné bolesti. Plienok počas dna máme asi 10-12, z toho asi polovica pokakaných, vyzerá to ako velmi riedka praženica. Najväčší problém je, že je veľmi nepokojná a cez den nechce ani zaspať, v noci spi vcelku dobre od osmej do polnoci a potom do štvrtej, potom začína kolotoč krmenia kakania, plakania a tíšenia.

Milá Slávka,

to, čo popisujete, sa čiastočne týka dojčenia, ale čiastočne aj starostlivosti o bábätko ako takej. Sú bábätká, o ktoré nie je jednoduché sa starať, a pre svoju spokojnosť potrebujú byť neustále nosené, potrebujú neustály kontakt s matkou, potrebujú zaspávať na prsníku a potrebujú, aby rodičia mali široký repertoár toho, ako dieťa upokoja a uspia ešte pred tým, než je príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, vašej dcérke môže pomôcť, ak sa ju budete snažiť uspať aj cez deň tak, aby spala dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si ju dať do nejakého nosiča/šatky, dojčiť ju a snažte sa ju uspať tak, aby nebola cez deň príliš dlho hore. Ak ju totiž necháte hore, ona môže vydržať nespať, ale uspať ju bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšia.

Čo sa týka dojčenia: Cez internet nie je jednoduché zodpovedne posúdiť, či má vaša dcérka dosť mlieka. Na to je potrebné pozorovať dojčenie. Ak chcete skutočne poznať odpoveď na túto otázku, môžete si vybrať z tohto zoznamu poradkyňu pri dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Stolica dojčeného dieťaťa môže byť "strieľajúca". Niekedy nespokojnosť bábätka s spolu tým, čo popisuje môže vyvolať aj nedostatočné pitie, ale ja, možno paradoxne, príliš veľa mlieka. Hoci to, že "rýchlo prehĺta" a "má veľké množstvo pocikaných a pokakaných plienok", môže byť skôr znak toho, že je mlieka príliš veľa. Skúste si tiež prečítať túto odpoveď, ktorá by vám mohla niektoré veci objasniť:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=65

A tiež túto:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=59

Píšete, že vás dojčenie bolí. Toto potrebujete riešiť. Bolesť pri dojčení môže mať viacero príčin, ale jedna z najčastejších, je nesprávne prisatie, a to vám môže pomôcť upraviť práve poradkyňa pri dojčení. Okrem toho si môžete prečítať aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Ak chcete posúdiť svoje dojčenie, skúste ho porovnať s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > mam dost mlieka