Ako vyzerá dojčenie 11 mesačného bábätka?

Stanka    23.04.2018, 11:07

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné aspoň zhruba popísať, ako vyzerá dojčenie 11 mesačného bábätka. Snažila som sa nájsť podobné otázky v poradni, ale nedarí sa mi. Naša situácia je takáto. Syn má 11m, niečo vyše 12kg. Príkrmy podávame formou BLW, nechávame ho jesť podľa jeho záujmu, nekŕmime ho aktívne (ani by sa nedal :-)), takže jeho hlavný zdroj potravy je mlieko na požiadanie. V posledných dňoch sa však cez deň prisáva veľmi často, ale bez toho, že by reálne pil mlieko. Vyslovene potrebuje striedať obe prsia a hrať sa s bradavkami. Nijak mi to nevadí, je zábavné sledovať, ako je tým nadšený, vyslovene sa na prsia vrhá v rôznych akrobatických polohách :-) (trošku komplikácia, keď ideme von). Okrem toho sú samozrejme aj chvíle keď reálne pije mlieko, pri čom tiež často strieda prsia, ale mám dojem, že ich počas dňa dosť ubudlo. Taktiež menej čurá ako predtým a aj objemovo má menšiu stolicu (praktizujeme aj BKM, tak mám prehľad). V noci sa budí a prisáva rovnako často ako predtým (cca každú hodinu), ale už nepije pri každej príležitosti mlieko, len pomocou prsa preklenie spánkové cykly. Je to veľmi spokojné bábätko, žiadna neštandardná nervozita a nepokoj sa neobjavili. No a ja teraz neviem, či sa mám nejak znepokojovať kvôli zníženiu vypitého mlieka, ktoré vnímam, či môže ísť o nejaký problém s tvorbou, s prisatím a pod, alebo je to bežné správanie. Je mi jasné, že jeho raketové priberanie sa musí v nejakom okamihu spomaliť a pri jeho 12kg+ sa nemám na čo sťažovať. Domnievam sa, že časté hranie sa s prsami a dudlovanie je proste hra. Ale nechcem niečo podceniť, pretože nemám skúsenosti, ani vzory v okolí s dojčením takto starého dieťatka. Neviem ako často a ako dlho takto staré bábätko zvykne piť mlieko a či sú nejaké bežné dôvody na nižší príjem mlieka, keďže tuhou stravou sa určite príliš nezasycuje. Rada by som sa zúčastnila aj podpornej skupiny dojčenia, ale všetky začínajú o 10 a synček v tom čase ešte len vstáva, tak sa na žiadnu neviem dostať. Ďakujem moc, s pozdravom Stanka

Milá Stanka,

vašu otázku je náročné posúdiť na diaľku. Je vysoko pravdepodobné, že je všetko v poriadku, ale nie je možné úplne vylúčiť ani to, že sa skutočne znížila tvorba mlieka.

Nemusíte čakať na podpornú skupinu dojčiacich matiek, môžete sa skúsiť s nejakou poradkyňou stretnúť aj súkromne. Prípadne príďte na podpornú skupinu hoci aj len na poslednú hodinu alebo pol hodinu, čo by ste mohli stíhať, aj keď vstanete o desiatej. Spolu s poradkyňou by ste mohli prejsť zoznam najčastejších príčin zníženia tvorby mlieka, ktoré sa vás predpokladáme netýkajú, ale pre istotu ich vylúčiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Okrem toho vás pravdepodobne čaká čoskoro prehliadka u pediatra a tam by ste mohli vylúčiť, že bábätko prestalo priberať alebo dokonca, že by schudlo. Máte pravdu, priberanie už nemusí byť také intenzívne, ale stále platí, že by dieťatko malo pribrať aspoň niečo.

Samotné správanie dieťatka týkajúce sa dojčenia, je veľmi typické, deti v tomto veku typicky začínajú vnímať dojčenie aj ako šancu na hru a zábavu. Pre dojčenie vonku môžete nastaviť pravidlá, môžete dať dieťaťu jasne najavo, že si tam takéto správanie neželáte a že sa môže buď dojčiť alebo sa dojčiť teraz nebude.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako vyzerá dojčenie 11 mesačného bábätka?