Dá sa ešte zachrániť dojčenie?

Veronika    25.04.2018, 13:52

Dobrý deň, mám 2,5 mesačného synčeka. Od začiatku sme sa veľmi trápili s dojčením, nevedel sa mi prisať na prsník, ani v nemocnici s pomocou sestričiek - mám plochejšie bradavky. Nastúpili klobúčiky a samozrejme dokrmovanie s flašou. Teraz sa mi vie krásne prisať na prsník avšak popije tak 5-10 min a začne sa hnevať, ked si skúšam odsávať mliečko tak už ide naozaj len po kvapôčkach. Mám ho čoraz menej. Je mi to veľmi ľúto pretože som chcela veľmi dojčiť. Asi som robila chybu aj zo začiatku kedy som ho trápila a mala som ho aj 2 hodiny na prsníku, len aby mi niečo poodsával - to som mala ešte klobúčiky - vtedy sa nehneval na prsníku ale zaspával. Umelé mlieka mu nerobia dobre a som zúfala z toho že nie je plne dojčený. Dá sa ešte nejakým spôsobom rozbehnúť laktácia alebo je už neskoro? Je dobré užívať nejaké prípravky na tvorbu mliečka? ďakujem veľmi pekne za radu

Milá Veronika,

vo vašej situácii nie je nič stratené, je možné urobiť viaceré kroky pre to, aby ste sa mohli vrátiť k výlučnému dojčeniu a mohli časom prestať dokrmovať umelým mliekom a pre to, aby bolo bábätko spokojnejšie. Všetky tieto kroky sa najúčinnejšie urobia v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení. Odporúčame sa stretnúť s našou certifikovanou poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Toto by mal byť kľúčový bod pre ďalšie kroky. Pretože, keď budete vedieť vyhodnotiť pitie bábätka, budete vedieť posúdiť, či pri dojčení získalo dostatok mlieka a budete spoločne s poradkyňou môcť urobiť kroky v prípade, že bude potrebné dojčenie zlepšiť, čo z vášho popisu bude potrebné. Je výborné, že vaše bábätko je ešte stále ochotné prisávať sa, to riešenie situácie výrazne zjednoduší.

Pre zlepšenie dojčenia bude spoločne s poradkyňou dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka správnej úprave polohy a prisatia bábätka v spolupráci s poradkyňou pri dojčení a stláčaniu prsníka budete môcť prestať odsávať mlieko, pretože pri správnom prisatí a stláčaní prsníka získa bábätko všetko dostupné mlieko a nebude treba odsávať. Bábätko dokáže pri správnom prisatí získať omnoho viac mlieka než vy pri odsávaní. Vďaka týmto krokom dokážete významne zvýšiť príjem mlieka bábätka z prsníka.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Neexistuje fľaška, ktorá by bola podobná prsníku. Dobrá správa je, že pri dokrmovaní, ktoré teraz vaše bábätko potrebuje, je možné sa vyhnúť použitiu fľaše. Žiadna fľaša sa ani približne nepodobá prsníku. Akékoľvek nová, v súčasnosti či budúcnosti vynájdená fľaška, bez ohľadu na to, čo bude reklama tvrdiť, nie je rovnaká ako prsník. Žiadna fľaška nepomáha pri dojčení. Žiadna fľaška bez ohľadu na to, čo o danej fľaške tvrdí marketing, nepodporuje dojčenie. Hoci reklamy na fľašku vždy tvrdia, že konečne prinášajú fľašku, ktorá umožňuje kombinovať dojčenie a kŕmenie z fľašky, je to a vždy bude len reklama, nič viac. Fľaška je fľaška a dojčenie je dojčenie - ide o dve odlišné metódy kŕmenia. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Odporúčame vám zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dá sa ešte zachrániť dojčenie?