Čkanie

Denisa    26.04.2018, 07:07

Dobrý deň mám doma mesačne bábätko ktoré je plné kojené. Bradavky zatiaľ nie sú bolestivé iba pri prisatí keď si ju bábätko samé povytiahne keďže ich mám ploché. Otázka sa týka čkania. Počas dojčenia si bábätko vyžaduje oddych čiže nechávam odgrgnut keď sa samé odtiahne. To je rovnako aj na druhom prsníku keďže kojime z oboch. Pi dokojeni si ju priložím na rameno a nosíme sa aj 10-15 minút kým si neodgrege respektivne negrckne. Potom ale zrazu počujem ako ju napne na grckanie ale ona akoby to zatlačila späť a z toho dôvodu začne čkať. A práve to čkanie nám neprejde inak ako opätovným pitím mlieka z prsníka ale často krát už je plná a nechce piť takže sa zlosti keď to nechce prejsť samo. Takže moja otázka sa zameriava hlavne na to či ponúkať prsník keď sa dieťaťu čka alebo to nechať prejsť samo? A ako dieťa podporiť v Tom aby grcku nezatlacalo späť ale pustilo von. Ďakujem za odpoveď 

Milá Denisa,

je bežné, že bábätká v tomto veku štikútajú a môžu štikútať veľmi často. Štikútanie nie je dôvod na obavy. Ak bábätku pomáha, že sa prisaje na prsník (tu vidíte, aký univerzálny prostriedok na upokojenie bábätka prsník a dojčenie sú), tak bez ďalšieho premýšľania využite práve dojčenie na upokojenie bábätka. Toto je jedna z funkcií dojčenia. Štikútanie sa spúšťa zmenou objemu žalúdka, čo sa môže stať napríklad pri manipulácii s bábätkom. Ak máte skúsenosť s tým, že bábätko opakovanie začne štikútať po tom, čo sa snažíte ho nechať odgrgnúť a grcká, potom skúste zvážiť zmeniť to.

„Grckaniu“ sa totiž odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Pokúste sa teda bábätko uspať dojčením a ak na prsníku nezaspí, pomôžte mu zaspať nosením, hojdaním, pri ktorom sa nemusíte snažiť o to, aby si odgrglo.

Keďže píšete, že vás bolia pri prisávaní bradavky, odporúčame vám zvážiť konzultáciu s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože pri správnom prisatí bradavky nebolia. Nenechajte si nahovoriť, že nemáte „dobré“ bradavky, ploché bradavky sú jednou z možností, ako môžu normálne bradavky vyzerať a nie je to dôvodom pre bolestivé prisatie. Aj s „plochými“ bradavkami je možné docieliť bezbolestné prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť a na základe toho môžete vyhodnotiť aj to, či plač bábätka po dojčení súvisí so snahou zaspať alebo s dojčením ako takým.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok