Dieta

Zuzana    26.04.2018, 09:45

Dobry den mozte mi prosim vysvetlit ak je dieta kojene ma 10 mesiacov a uz trikrat za ten cas velmi soply sople su huste a farebne.raz sme mali zapal pluc.kiahne sme mali strasne bodka pri bodke.cim to je ked sa tolko hovori o kojeni .dakujem

Milá Zuzana,

dojčením svojho dieťatka robíte veľa pre jeho imunitu, aj keď je často choré. Dojčenie má kapacitu pomôcť dieťaťu dosiahnuť svoj potenciál pre maximálne zdravie, aké je možné u tohto dieťaťa dosiahnuť. Niektorí ľudia bohužiaľ majú aj iné príčiny, pre ktoré sú náchylnejší k niektorému typu zdravotných problémov, napríklad k poruchám imunity. Je však dobré vedieť, že chorľavé či choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Ak by toto dieťa nebolo dojčené, je vysoko pravdepodobné, že jeho zdravotné problémy by boli výraznejšie, jeho choroby by mali horší priebeh a vyskytovali by sa častejšie. V tejto situácii z hľadiska dojčenia to najlepšie, čo môžete robiť, je pokračovať v dojčení. Dojčenie počas choroby bábätko utíši, pomôže uspať, udržať v spánku, reguluje jeho telesnú teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie bolesti a stresu, poskytuje mu potravu, ktorá je ľahko stráviteľná a dodáva mu nielen všetky potrebné výživové látky, minerály, vitamíny, probiotiká, ale aj množstvo imunitných faktorov, látok, ktoré mu v čase choroby pomáhajú. Predstavte si, ako by ste sa o synčeka starali napríklad v čase, kedy počas kiahní odmietal jesť a piť.

Dojčenie je navyše omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. To, že pokračujete v dojčení, je dôležité. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok