Odstavovanie od kojenia

Martina    28.04.2018, 09:18

Dobrý deň, dcérka má 17 mes, dojčená 10 krát počas dňa, hoci som skúšala odstavovanie/asi 2 razy, nepila tekutiny, čakala, keď dostane mlieko. Potrebujem ju pomaly odstaviť od dojčenia, nakoľko som opäť tehotná, predtým som mala rizikové tehotenstvo/krvácanie. Taktiež mi odmieta piť z flaše, z pohárika, max pije vodu z lyžičky, čo je nepostačujúce. Prosím o radu, ako motivovať pre pitie vody a proces odstavovania. Možno je to aj o mne, o našom kontakte, nechcem však kojenie seknúť nárazovo, radšej postupne....Ďakujem...

Milá Martina,

dojčenie počas tehotenstva možné je a rozhodnutie je na vás. Prečítajte si tento článok, ktorý vám poskytne niektoré aspekty, ktoré môžete zvážiť:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

Situácia, kedy sa obávate o nové tehotenstvo preto, že ste pri prvom tehotenstve krvácali, predstavuje pochopiteľné obavy. Na druhej strane, pri prvom tehotenstve ste krvácali a nedojčili ste. Dojčenie nespôsobuje krvácanie v tehotenstve. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva.

Odporúčame vám prečítať si článok o dojčení počas tehotenstva a zvážiť všetky za a proti. Najmä preto, že ako ste už sama zistili, neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nedojčia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie nie je jednoduché. 17-mesačné dieťatko sa ešte dojčiť potrebuje a odstavenie nie je niečo, čo by deti samé v tomto veku chceli. Ak by ste potrebovali užívať nejaké lieky pre udržanie tehotenstva, napríklad lieky s obsahom progesterónu, z hľadiska dojčenia toto nie je žiadny problém.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavovanie od kojenia