Estrofem a KET

Ivana    30.04.2018, 09:34

Dobrý den, gynekoložka mi řekla, ze aspoň půl roku nesmím kojit, aby mi udělali KET. Že kojením vzniká hodně zamlklých těhotenství (její zkušenost). Četla jsem tu snad všechny články o IVF a KET a kojení a kojit tedy podle vás můžu i při KET. Používá se při KET vždy estrofem nebo i jiny hormon? Nemůže se stát, že když lékařům kojení zamlčím, ze použijí jiný hormon a ten bude dělat při kojení zle (půjde do mléka a bude to vadit)...? Děkuji za laskavost a odpověď:-*

Milá Ivano,

neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Gynekológ pôsobiaci v centre asistovanej reprodukcie sa stretáva so vzorkou žien, ktoré majú problémy s plodnosťou a v tejto skupine žien sa dá pochopiteľne očakávať, že techniky asistovanej reprodukcie budú menej úspešné alebo tehotenstvo skončí potratom. Skúsenosti vašej gynekologičky musia vo všeobecnosti byť také, že časť jej klientiek neukončí tehotenstvo pôrodom. V skupine žien, ktoré sú v jej starostlivosti a ktoré dojčia, sa pochopiteľne bude tiež vyskytovať určité percento žien, ktoré potratia. Toto sa dá logicky očakávať. Vytvoriť z tejto skúsenosti odporúčanie pol roka nedojčiť, sa nezakladá na vedeckých poznatkoch. Môžete svoju gynekologičku požiadať o štúdie, ktoré by potvrdzovali jej predpoklad. Podobnú argumentáciu si niekedy vypočujú ženy, ktoré znova otehotnejú úplne spontánne a dostanú odporúčanie prestať dojčiť, aby sťahy maternice pri dojčení nevyvolali potrat. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila problém s uhniezdením embrya, predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a preto ani vy nemusíte odstaviť z hľadiska zahniezdenia embrya, hoci samozrejme, ak sa nepodarí otehotnieť alebo sa tehotenstvo ukončí v prvých týždňoch, je veľmi typické, že sa táto situácia nesprávne zvalí na fakt, že matka dojčila.

Pri KET sa používajú aj iné prípravky než len Estrofem (pri ktorom je z hľadiska dojčenia bezpečnejšie v dojčení pokračovať, pretože jeho užívanie nijako nenavýši hladiny estrogénu, ktoré sú bežne v materskom mlieku prítomné). Ako pacientka máte právo byť informovaná o tom, akú liečbu vaši lekári zvažujú a môžete sa poradiť s farmaceutkou na dojcenie@mamila.sk, pretože v centrách asistovanej reprodukcie sa niekedy používajú aj lieky, pri ktorých je skutočne bezpečnejšie pre dieťa, aby nebolo počas liečby dojčené (letrozol).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Estrofem a KET