Mastitida, absces - 2-mesačný plne kojeny synček & Dalacin

Katarina    01.05.2018, 16:20

Dobrý deň. Užívam Dalacin C 300 kvôli zápalu prsníka/ov a pravdepodobnemu abscesu (ešte ma len čaká USG). Mám 2-mesačného plne dojčeneho synčeka. Odkedy beriem antibiotika tak ma kŕče a problémy so stolicou/zápchy. Ako mu môžem pomôcť? Neviem či to je vhodne riešiť len rektalnou rúrkou a masážami bruska. Ďakujem za pomoc. Katka

Milá Katka,

zápal prsníka a absces sa často spája s problémami s dojčením. Už samotný fakt, že sa takáto situácia stane, často súvisí s nedostatočným vyprázdňovaním prsníka pri dojčení. Preto je pravdepodobné, že vaše dieťatko momentálne získava menej mlieka a toto môže spôsobiť, že sa zmení vzhľad stolice na hustejšiu, pastovitú stolicu. Takáto stolica však nie je zápcha, výlučne dojčené dieťa nemá mať formovanú stolicu, či dokonca tvrdú stolicu. Nie je možné, aby túto zmenu stolice spôsobovali lieky, ktoré užívate, pretože okrem toho, že tieto lieky nemajú takýto účinok ani na človeka, ktorý ich užíva (ak niečo, tak skôr opačný), z hľadiska dojčenia sa vášmu bábätku dostávajú stopové, zanedbateľné množstvá tohto lieku a nie je možné, aby akýmkoľvek spôsobom bábätko ovplyvnili. Pastovitú stolicu je možné vytlačiť bez problémov, nepomáhajte bábätku rektálnou rúrkou, je návyková a môže spôsobiť problémy s vylučovaním stolice neskôr.

V tejto situácii vám odporúčame stretnutie s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii je potrebné:

  • zlepšiť prisávanie bábätka

Nesprávne prisatie je príčinou nerovnomerného vyprázdňovania prsníkov, ktoré je častou príčinou vzniku zablokovaného mliekovodu a zápalu prsníka. Správne vyprázdňovanie prsníkov je súčasne kľúčové pre liečbu abscesu, či zápalu prsníka (alebo zablokovaného mliekovodu).

Okrem toho tieto diagnózy môžu spôsobovať aj problémy s bradavkami (ranky, bolestivé bradavky) a toto je takisto situácia, ktorú môžete zlepšiť v osobnom kontakte s poradkyňou.

  • spoločne s poradkyňou bude dôležité vyhodnotiť príjem mlieka zo strany bábätka

Zmena vylučovania stolice spolu s nespokojnosťou bábätka naznačujú, že sa znížil príjem mlieka zo strany bábätka. Porovnajte správanie svojho bábätka s tým, ako opisujú správanie bábätiek matky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktorý súčasne hovorí aj o riešeniach tejto situácie.

Prečítajte si aj tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mastitida, absces - 2-mesačný plne kojeny synček & Dalacin