Ročné dieťa odmieta príkrmy a málinko kaká

mirka    05.05.2018, 14:06

Dobrý deň, v poslednom čase ma trápi jedna vec – dcérka má rok a odmieta príkrmy. Akceptuje jedine jogurt na raňajky, aj to zje max. 5 lyžičiek. Ak jej ponúknem inú alternatívu, vypľúva, kope a plače, alebo mi buchne po lyžičke. S obedmi a večerami som to vzdala, pretože to bol ten istý scenár. Snažím sa jej teda ponúkať jedlo, ktoré jeme my, pretože sa stravujeme zdravo. Avšak ani o takéto jedlo nejaví záujem, iba niekedy olizne lyžičku. Keď jej dám do ruky chlebík alebo jabĺčko, iba máličko ohryzie a zvyšok pomelí. Chrumiek by zjedla celý balík, ale tie jej dávam iba minimálne. Podľa lekárky mám obmedziť dojčenie, ale to je podľa mňa hlúposť. To znamená, že dcérka spapá denne 98 % materského mlieka a 2 % niečoho iného, pričom mliečko si dá aj niekoľkokrát v noci. Je môj postup správny? Dcérka prospieva krásne, má 81 cm, čiže na svoj vek je vysoká, a má 11 kg. Je na mňa veľmi veľmi naviazaná. Mám podobný prípad z okolia, keď dievčatko bolo takmer výlučne dojčené do 2 rokov a až potom sa rozpapala a prospievala krásne. Ďalšia vec je problém s kakaním, resp. kaká máličko a max. 2-krát týždenne, pričom stolica je hustá. Niekedy tlačí (bez plaču) a nevykaká sa. Už som občas použila easylax (prírodný olejček do zadku) a vykakala iba málinko alebo vôbec. Môj úsudok je, že zrejme materské mliečko sa spracuje takmer celé a z toho zvyšku nemá príliš čo kakať. Čo vy na to? Pre istotu dávam denne 1 – 2 čajové lyžičky ľanového oleja a aj probiotiká, ponúkam jej vodu i čaj, ale vypije max. 2 dcl. Do 6 mesiacov kakala minimálne raz denne. Ďakujem za radu!

Milá Mirka,

vaše bábätko sa správa ako typické ročné bábätko. Ročné deti majú mať takmer 100 % príjmu potravy materské mlieko a jedlo (a tekutiny z pohárika) majú pre ne byť zdrojom hry, zábavy, radosti a snahy napodobňovať dospelých bez dôrazu na to, koľko reálne dieťa spapá, pretože dieťa v tomto veku má byť prakticky naďalej takmer výlučne dojčené a ak získava dostatok materského mlieka, vypije až 2 dcl tekutín mimo prsníka (väčšina ročných dojčených bábätiek vypije ešte menej) aj vzorec vylučovania stolice tak, ako ste ho popísali, je úplne v poriadku. Toto nie je dôvod na žiadne zásahy, iba na to, aby ste našli komunitu ľudí, ktorí vás podporia v tom, čo robíte. Preto vám odporúčame navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek vo vašom okolí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Vaša situácia nie je dôvodom na podávanie žiadnych liekov, napríklad probiotík. Na svoje mlieko sa môžete naozaj spoľahnúť. Každá jedna dávka obsahuje probiotiká, jedna lyžička materského mlieka obsahuje 10-tisíc živých buniek, v materskom mlieku sa vyskytujú miliardy probiotických baktérií a až 700 rôznych kmeňov baktérií (porovnajte s tým, aké množstvo kmeňov sa nachádza v probiotikách z lekárne).

Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ročné dieťa odmieta príkrmy a málinko kaká