KET (IVF) a kojení

Olga    07.05.2018, 13:06

Dobrý den, již jsem podobné dotazy tady na Mamile našla, kde je v odpovědi uvedeno, že i při braní podpůrných hormonů při IVF je možná nadále kojit dítě. Chtěla bych v nejbližší době absolvovat zavedení již zmraženého embrya. Při procesu je aplikovaná injekce na spuštění ovulace a následně se užívá Prednison a Urogestan. Mám kolem toho jisté pnutí už z té představy, že tyto hormony, obzlášť pak Prednison půjde částečně do mateřsského mléka...Mám synka, která má 22. měsíců a odstavení nebude s ním asi jednoduché. Sama bych klidně a ráda kojila dál, ale jsem tlačena časem a věkem... Chci se také zeptat, zdali právě kojení nemůže způsobit to, že se snižuje šance na správné uhnízdění a uchycení embrya? Mezi lékaři obecně panuje názor, že kojení snižuje plodnost. Moc děkuji za odpověď.

Milá Olgo,

dojčenie má potenciál vplývať na plodnosť jedine hormónom prolaktínom. Tento hormón máte 2 roky po pôrode na takej úrovni, ako všetky ostatné zdravé ženy, bez ohľadu na to, že pokračujete v dojčení. Ľudia totiž často zabúdajú na to, že to, čo platí o dojčení v prvých pár mesiacoch, sa netýka dojčenia po zvyšné roky dojčenia. Pre dojčenie neplatí, že „znižuje plodnosť“ po celú dobu dojčenia. Keby to tak bolo, ako sa dá vysvetliť, že ženy, ktoré nemajú problém s plodnosťou, dostávajú štatisticky medzi 14 – 17 mesiacom po pôrode znova menštruáciu a sú schopné otehotenieť? Tvorba mlieka sa postupom času neriadi hormónmi, ale čisto tým, koľko mlieka sa z prsníka odoberie a preto sa hladiny prolaktínu už približne v roku nelíšia medzi dojčiacimi a nedojčiacimi ženami. Dojčenie nemá akým spôsobom ovplyvniť ani napríklad uhniezdenie embrya. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila problém s uhniezdením embrya, predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a preto ani vy nemusíte odstaviť z hľadiska zahniezdenia embrya, hoci samozrejme, ak sa nepodarí otehotnieť, je veľmi typické, že sa táto situácia nesprávne zvalí na fakt, že matka dojčila.

Podobné mýty sa šíria o dojčení aj v iných oblastiach. Napríklad užívanie Utrogestanu nenavýši hladinu progesterónu, ktorú materské mlieko obsahuje bežne. Ak by bolo možné, aby progesterón prechádzal do materského mlieka v závislosti od toho, koľko ho žena má v krvi, potom by vplýval na dojčené deti, a napríklad dojčené dievčatká by kopírovali menštruačný cyklus svojej matky. A to takto nie je. Okrem toho, že Utrogestan zníži tvorbu mlieka na absolútne minimum a tak dieťa nebude piť prakticky takmer žiadne mlieko, sa do materského mlieka nebude dostávať nič z toho, čo budete užívať. A podobná logika platí aj pre Prednison. Kortikoidy sa tiež vždy prirodzene nachádzajú v materskom mlieku v určitej hladine a túto hladinu nie je možné navýšiť užívaním kortikoidov, či už by išlo o lokálne podávanie, alebo o tabletky, či dokonca o infúzie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > KET (IVF) a kojení