Tandem s trojrocnym

Zuzana    07.05.2018, 13:16

Dobry den. Starsi syn sa "odstavil" ked som bola v piarom mesiaci tehotenstva, po porode tiez velmi nechcel, az nedavno, ked mala dcera styri mesiace sa zase rozbehol. Ale naplno a furt. Dokaze vytiahnut oba prsniky a capal by sa na na stale, kazdych par minut, som pre neho ako nejaka torta, a naozaj sa v tom necitim dobre. Bojim sa, aby mi mala priberala, lebo sa mi naozaj zda, ze ma toho mliecka menej a je nervoznejsia. Starsieho musim stale odhanat uz aj nasilu. Ako je mozme, ze je na mne viac a pije tri krat viac ako mladsia? Ved to uz nie normalne. Dakujem za vas pohlad.

Milá Zuzana,

mnohé staršie deti po narodení súrodenca zažijú šok a potrebujú neustále potvrdzovanie svojej pozície v rodine a lásky matky. Pri dojčení sa často táto potreba dieťaťa prejavuje neustálym dojčením a toto skutočne môže byť problém pre mladšie bábätko. Mnohé staršie deti sú skutočne schopné pri dojčení vypiť mnoho mlieka, niektoré tieto deti dokonca prestanú úplne jesť tuhú stravu a len sa dojčia (a často aj dosť veľa priberú). Mladšie bábätko by malo mať prednosť a synček by mal už len dopíjať prsník, z ktorého sa dcérka dojčila. Pokúste sa citlivo nastaviť určité pravidlá, napríklad, že sa bude dojčiť len po tom, čo sa na prsníku dostatočne nadojčilo bábätko. Pokúste sa synčekovi venovať teraz veľa pozornosti, aby cítil prijatie. Poproste rodinu alebo priateľov o pomoc s domácimi prácami alebo inými povinnosťami, aby ste teraz mohli sústrediť svoju pozornosť na obe deti. Keďže dcérka má už 4 mesiace a situácia sa takto vyostrila až teraz, pravdepodobne pôjde len o prechodné obdobie, kedy synček potrebuje veľa uistenia a pozornosti a znova získa istotu, že sa nič nezmenilo. Prečítajte si napríklad aj tento zaujímavý blog, ktorý sa možno netýka priamo vašej situácie, ale môže vám pomôcť:

https://janapetraskova.blog.sme.sk/c/481478/umriem-ak-ma-nepotvrdis-co-sa-stane-ked-dieta-strati-citove-bezpecie.html



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandem s trojrocnym