Silicea a upchate mliekovody

Sabina    11.05.2018, 23:02

Dobry den. Mam 2.5 mesacneho synceka, ktoreho dojcim. Posledne tyzdne mam velmi casto upchaty mliekovod (aj kazdy druhy den). Mala som uz raz aj zapal a antibiotika asi pred mesiacom. Citala som, ze pomahaju homeopatika Silicea. Je to pravda? Ako ich mozem uzivat, ake je davkovanie? Dakujem za radu.

Milá Sabina,

nemáme skúsenosti s používaním homeopatík v tejto situácii. Ak sa vám často stáva, že vznikne zablokovaný mliekovod, odporúčame vám urobiť aj ďalšie kroky, ktorých cieľom by bolo odstrániť príčinu. Preto vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho sú opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) bolo by dobré zistiť, či zablokovanie nesúvisí ešte s nejakých iným problémom a či by vám ešte nepomohla ďalšia liečba. Bolia vás bradavky?

c) začnite užívať lecitín v dávke 1200mg 4xdenne

d) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Je tiež dobré vedieť, že opakované zablokované mliekovody majú tendenciu sa s časom zlepšovať a ich frekvencia klesá. Súčasťou liečenie zablokovaných mliekovodov je aj snaha o odpočinok a spánok - skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s bábätkom v posteli, dojčiť ho a spať. Okrem toho - kľúčové je správne prisatie, aby sa odstránila príčina toho, čo sa deje. A skontrolovanie, či vaše bábätko nemá prirastenú uzdičku pod jazykom.

Ešte sú však aj ďalšie riešenia, ktoré vám môžu pomôcť - spolu s poradkyňou by ste mali podniknúť tieto opatrenia:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Klobúčiky v tejto situácii zhoršujú vyprázdňovanie prsníka, zvyšujú riziko poškodenia bradaviek, ktorá je častou príčinou opakovaného zablokovania mliekovodu a v tomto smere výrazne zvyšujú šance, že toto sa bude opakovať.

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia a tieto body nie je jednoduché naučiť sa správne robiť prostredníctvom internetu) a predchádzaním tomuto stavu. Aj preto je spolu s poradkyňou potrebné určiť, či situáciu nesprevádza aj niečo ďalšie a či na prevenciu netreba podniknúť aj iné kroky:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Silicea a upchate mliekovody