Strata mlieka po hnacke a horuckach

Vladimíra    14.05.2018, 09:37

Dobry den, doteraz som bez problemov dojcila 10 a pol mesacnu dceru. Je velka prsomilka, jedlu moc neda, zaspava na prse. Kvoli crevnej chripke musela na infuziu a 3 dni sme boli v nemocnici. Prvy den som odstriekavala, potom uz dojcila. Po navrate domov som ja chytila horucky a hnacku a prsia sa uplne vyfukli. Trva to uz 4.den, dcera je hladna, nevie zaspat. Vela pijem, uz aj jem, beriem 4x5 gulociek Ricinusu, ale prsia prazdne. Je nejaka sanca na obnovenie laktacie? Premyslam ci uz dat dcere um, ked je hladna. Dakujem za odpoved

Milá Vladimíra,

v tejto situácii môžete urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka bylinkami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a pokúste sa tráviť s dcérkou čo najviac času vo fyzickom kontakte, ideálne koža na kožu, aby mala šancu dojčiť sa vtedy, kedy má chuť, čo najčastejšie. Toto obdobie väčšinou netrvá dlhšie ako pár dní a rýchlo sa znova všetko vráti do normálu. Sledujte, či dcérka vylučuje číry alebo žltkastý moč, čo je známkou dostatočnej hydratácie a ak to tak je, nemusíte robiť žiadne iné opatrenia, ani ju nútiť jesť príkrmy a určite nie podávať jej umelé mlieko. Umelé mlieko pre črevnú mikroflóru poškodenú po chorobe je pomerne rizikové a mali by ste ho dieťatku dať len v prípade, že neexistuje žiadna iná možnosť inej výživy. Ak je vaše dieťatko ochotné jesť tuhú stravu, nedávajte umelé mlieko, nechajte ju jesť to, na čo má chuť (nemusí držať žiadnu diétu, prečítajte si prečo v tomto odkaze: https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1835). Umelé mlieko by pripadalo do úvahy iba v prípade, že dcérka skutočne nezískava z prsníka dostatok mlieka a nie je spôsob, ako jej kalorický príjem vykryť príkrmami. Aj v takom prípade je však dôležité umelé mlieko nepodať fľašou, ak je to možné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka po hnacke a horuckach