Dojcenie a rizikovy nalez v tehotenstve

Katarína    17.05.2018, 19:55

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci moze mat vplyv dojcenie 19mes.dcerky na oddelenie plodoveho obalu od maternice v 13tt.? Neviem, ci by som mala prestat dojcit pri takomto rizikovom naleze. Dakujem za Vasu reakciu.

Milá Katarína,

nie je pravdepodobné, že takúto situáciu v tehotenstve spôsobuje dojčenie, takúto komplikáciu zažívajú majú aj niektoré iné matky, ktoré nedojčia.

Pri fyziologickom tehotenstve je zrejmé a dokázané, že dojčenie nepredstavuje žiadne riziko pre nenarodené bábätko. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. La Leche League pracovala za desaťročia s takým množstvom tehotných dojčiacich matiek, že ak by dojčenie malo na tehotenstvo vplyv, bolo by sa to prejavilo.

Pri patologickom priebehu tehotenstva neexistuje dostatok dôkazov, ako pokračovať, toto nie je dostatočne preskúmaná téma a preto sa musíte rozhodnúť vy sama. Na druhej strane to nie je dôvod pre preventívne odstavovanie, pretože rovnako nie je dokázané, že by dojčenie spôsobovalo komplikácie v tehotenstve. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a rizikovy nalez v tehotenstve