Dojcenie v laku

Martina    28.05.2018, 11:14

Dobrý deň dcéra má 8 mesiacov skoro po prvých troch mesiacoch veľkých problémov nejdem ich opisovať na všetky som tu našla odpovede a riešenia sme od štvrtého do šiesteho mesiaca papali iba materské mlieko a teraz už aj prikrmy. Chcela by som sa vás opýtať prosím či je možné aby sa niečo stalo dieťaťu keď ho mama dojci keď sa práve niečoho zlakla. Minule mi jedna žena povedala že sa stalo jednej pani že v lese zasiahol jej manžela blesk ju aj s dieťaťom odhodilo. Potom ta pani to dieťa nakojila a dieťa kvôli tomu ostalo postihnuté. Že to mali aj potvrdené že to bolo z toho kojenia po zlaknuti. Mne sa to nezdá že to je možné. Nestretli ste sa s nejakým takým prípadom? Lebo sa mi v noci stalo keď som zbadala že mala je prikryta na tvári dekou samozrejme som sa zlakla a potom malá po chvíli pytala papat tak som ju nakojila lebo mi plakala a inak sa ju nedalo utisit. Mohlo sa jej niečo stat keď som bola zlaknuta a busilo mi hrozne srdce. Ja som tomu moc neverila čo mi rozprávala ta žena že sa také môže stat ale teraz sa bojím trocha. Môžu sa dako stresove hormóny vyplavit do mlieka a poškodiť dieťatko alebo nejaké iné látky až natoľko že by ostalo postihnuté alebo niečo. Ďakujem

Milá Martina,

o dojčení sa ženy dozvedajú množstvo nesprávnych informácií a navyše dojčenie sa často považuje za vinné úplne zo všetkého, čo sa deje v živote ženy alebo dieťaťa. Vaša otázka je skvelou ukážkou. Je naozaj ťažké uveriť, že je možné, aby sa dojčenie obvinilo zo skutočnosti, že pri zásahu bleskom, ktorý odhodil dieťa, je príčinou následného postihnutia dieťaťa fakt, že matka ho po tejto udalosti nadojčila. Zásah bleskom, prípadná fyzická trauma z toho, že dieťa bolo odhodené a spadlo, celkom iste nemôžu byť príčinou jeho následných zdravotných problémov? Ak niekto „potvrdil“, že postihnutie dieťaťa stalo následkom dojčenia, akými testami sa overovalo, že dieťa bolo postihnuté kvôli dojčeniu? Navyše, z vášho popisu sa zdá, že o tejto príhode ste sa dozvedeli z ústneho podania ženy, ktorá opisovala prípad inej ženy. Pri takýchto opisoch sa často udalosti neopíšu tak, ako sa skutočne stali.

Neexistuje žiadna vedecká štúdia, žiaden dôkaz, že žena môže dojčiť len v prípade, že sa cíti šťastná a je v pohode a že v prípade, že je smutná, nahnevaná alebo vystresovaná, prenáša toto nejakým spôsobom do mlieka. Toto sa síce často traduje, ale neexistujú žiadne skutočne dôkazy, že by to tak bolo a navyše ľudia, ktorí toto hovoria, si vôbec neuvedomujú, čo spôsobujú. Ako konkrétne ste mali riešiť situáciu, keď ste sa (oprávnene) vyľakali, či sa dcérka neudusila dekou na tváričke, keď sa vzápätí dcérka chcela dojčiť? Mali ste jej dojčenie odmietnuť? Ako by ste ju boli utíšili? Máte sa vyvarovať dojčenia vždy, keď sa práve necítite absolútne šťastná? Ako to ovplyvní úspešnosť dojčenia, pre ktoré je kľúčové dojčiť podľa potrieb dieťaťa? Stres patrí do našich životov a vždy v minulosti do našich životov patril. Dojčenie trvá celé roky a počas toho času každá žena zažije iste situácie, kedy sa veľmi vystraší, vystresuje, či nahnevá. Dieťa môže vnímať matkinu náladu a jej pocity a na základe toho pociťovať aj ono samo obavy a práve preto sa mnohé deti chcú dojčiť najmä vtedy, keď cítia, že matka nie je „v pohode“, pretože hľadajú istotu, že napriek tomu, bude všetko v poriadku. Dojčenie je súčasť starostlivosti o dieťa.

Všetky tieto mýty o dojčení sa nezakladajú na skutočných vedeckých informáciách. Napríklad stresové hormóny majú v skutočnosti veľmi krátky eliminačný polčas. To znamená, že sa nestihnú do materského mlieka dostať. A navyše fakt, že má človek v krvi stresové hormóny (aj samotné dieťa sa môže vystrašiť), predsa nespôsobuje postihnutie dieťaťa!

Preto sa vôbec neobávajte. Dojčite a pokračujte vo svojom bežnom živote, ktorého súčasťou budú pekné dni a aj dni, kedy budete smutná, nahnevaná alebo vystresovaná. Aj v tie dni je dôležité dojčiť podľa potrieb bábätka, tak často a tak dlho, ako to ono potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie v laku