Problematické uspavanie

Silvia    28.05.2018, 11:43

Dobrý deň, dcera ma 4.5 mesiaca, od začiatku sme mali problém s nízkou produkciou mlieka koli uzdicke, bolestivé kojenie prešlo až po 3 zastrihnuti, prisavanie už nebolo bolestivé. Mesiac sme boli bez prikrmu darcovskym mliekom. Od 3.5 mesiaca začala byt mala velmi mrzutá, slinta, zuzle si ruky a každú hodinu na prsníku aj keď nepije. Od 4 mesiaca sme začali dávať prikrm keďže darcovské mlieko odmietala, situácia sa zlepšila. Po 2 týždňoch je opäť velmi mrzutá aj napriek tomu že je na prsníku každú hodinu aj v noci a papa prikrm 3x do dňa. Mrzutá je v kocari, nosiči aj v šatke. Zaspí iba doma na prsníku, alebo od úplného vyčerpania v kocari. Každé zaspávanie je boj, škriabe, krúti sa, prisava sa a odsáva až napokon zaspí na prsníku od vyčerpania. Nepomáha ani keď ju snažím uspať skôr než je vyčerpaná, čiže pri prvých známkach únavy. V noci spi dobre, až na to že sa budí každú hodinu až dve a pýta sa na prsník, no pár minútach zaspí. Je problém v malom množstve mlieka?

Milá Silvia,

správanie vášho bábätka nie je jednoduché vyhodnotiť bez osobného kontaktu. Z toho všetkého, čo popisujete, sa zdá, že už mnoho týždňov riešite situáciu s dojčením a snažíte sa ju zlepšiť a vysoko pravdepodobne pokračujete v dojčení len vďaka tejto snahe. A zdá sa tiež, že pravdepodobne ste počas tohto času v kontakte s poradkyňou pri dojčení, s ktorou konzultujte každú zmenu situácie. Myslíme si, že v takom prípade by bolo asi najlepšie aj teraz sa obrátiť na poradkyňu a vyhodnotiť súčasné správanie bábätka s ohľadom na to, čo sa deje pri dojčení. Pri znížení tvorby mlieka štandardne naše poradkyne postupujú podľa týchto materiálov:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Z vášho popisu sa zdá, že ste pravdepodobne počas predchádzajúcich týždňov spoločne prešli tieto postupy. Pravdepodobne ste urobili všetky možné kroky pre zvýšenie tvorby mlieka, pre odstránenie možných príčin znižovania tvorby mlieka a pre zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom. Je veľký úspech, že vaše bábätko je ochotné sa dojčiť často počas dňa, aj počas noci, pretože hlavnou obavou v prípade zníženia tvorby mlieka je to, ako na to bábätko zareaguje a mnohé deti sa odmietajú prisávať alebo sa prisávajú len za určitých chvíľ, ktoré musí matka vyslovene vystihovať. Pravdepodobne ste pristúpili k dokrmovaniu bábätka darcovským materským mliekom pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ale tento spôsob dokrmovania začalo bábätko odmietať. Prešli ste na kŕmenie tuhou stravou, predpokladáme, že kŕmite príkrmami podľa návodu na konci článku o Odmietaní dojčenia. Ak máte pocit, že bábätko stále nezískava dostatok potravy, odporúčame vám stretnúť sa znova s poradkyňou pri dojčení osobne. Prejdete spolu, aké príkrmy podávate, či nie je možné zvýšiť ich kalorickú hodnotu, či nie je možné do príkrmov zamiešať darcovské materské mlieko. Prejdete to, ako bábätko priberá a na základe týchto faktov potom vyhodnotíte, či zmena správania bábätka súvisí s nižším príjmom potravy, ktorý sa pokúsite zvýšiť, alebo súvisí so zaspávaním, udržiavaním bábätka v spánku a prejdete tipy, ako skúsiť pomôcť bábätku, aby jeho zaspávanie bolo jednoduchšie. S poradkyňou môžete prejsť, ako skúsiť bábätko uspávať dojčením v kombinácii s ďalším monotónnym podnetom, napríklad hojdaním, nosením v šatke, chôdzou. Čo sa týka nočného dojčenia, je možné, že počet nočných precitnutí sa teraz začne zvyšovať, pretože bábätká v tomto veku sa typicky môžu začať budiť častejšie v noci vzhľadom na prudký vývoj mozgu, ktorý teraz zažívajú, podrobné vysvetlenie nájdete v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problematické uspavanie