Dojcenie a lokalna anestezia

Katka    30.05.2018, 13:36

Dobrý deň, chcem sa informovať, mám problém so zlatou zilou po porode /hemeroid + trhlina/ ťahá sa to už 4. Mesiac no kojim môjho 6 mesačného syna. Potrebovala by som ist na zákrok, na odstránenie žily a trhliny ale bojim sa lokalnej anestezii. Má nejaky negatívny vplyv na mlieko? Môže sa kojiť hneď alebo treba čakať? Ďakujem za odpoveď

Milá Katka,

lokálne anestetiká (mezocain, lidocain) nepredstavujú z hľadiska dojčenia žiaden problém a bez obáv môžete dojčiť hneď. Nie je dôvod na žiadnu pauzu. Rovnako aj pri celkovej anesteze či epidurálnej analgézii je možné dojčiť hneď po zákroku, keď má matka na to chuť, navyše sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu. Lokálna anestéza pôsobí len v mieste podania, nemá sa akým spôsobom dostať do materského mlieka. Podáva sa napríklad ženám pri šití nástrihu po pôrode v čase, kedy priamo počas šitia dojčia svoje bábätko.

Pre prípad, že by ste potrebovali aj užívať nejaké lieky na hemoroidy, pozrite si, či už zodpovedané otázky v našej poradni:

https://www.mamila.sk/hladat/

alebo nám napíšte na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a lokalna anestezia