Stale nespokojny kojenec

Dada    08.06.2018, 14:44

Dobry den, moj syn ma 6mesiacov, od narodenia je pri kojeni nespokojny. V sestinedeli pri nadprodukcii plakaval, lebo nestihal, postupne sa to zlepsovalo az okolo 11tyzdna prisiel prvy strajk, ten sme prekonali s bylinkami...no odvtedy akonahle ich zacnem vysadzovat, pije menej a menej az to skonci dalsim strajkom. Vystriedala som moringu, aj benedikt so senovkou, no uz sa ich neviem zbavit a mam pocit, ze zaberaju menej a menej..nosime sa tak 2hod denne, spime spolu, cumlik nepouzivame, prikrmujeme pri strajkoch lyzickou(tuhy prikrm) a poharikom odsate mliecko. Teraz nam pediatricka nakazala 3prikrmy po 120g, ktore ma zapit vodou...to uz mi uplne zlenivie. Stale pekne prospieva, akurat ja uz som vycerpana z neustaleho stresu pri poklese tvorby mlieka, z retencii pri kazdom nasadeni vyssich davok, z odsavania. Tiez sa stale viac bojim, ze bylinky prestavaju fungovat. Laktacna poradkyna u nas bola uz 3x, ked ma syncek svoj prud, pekne sa prisava a pije. Kojenie bolo vzdy pre neho len o naplneni bruska, uspaval sa tak obcas na noc, no teraz ani to nechce. Je velmi zivy, doma mi v nosici nevydrzi, max kratsie spanky a po 5_10min pred uspavanim.Vydrzi iba vonku na prechadzke v pohybe, ked nema inu moznost...takze kontak koza na kozu dam max hodinu, ked sa velmi snazim. Tak by som ho chcela kojit este aspon tych 6mesiacov, no uz mi dochadzaju sily a nervy. Je este nieco, co by nam mohlo pomoct? Dakujem velmi.

Milá Dada,

mnohé bábätká sú veľmi náročné na starostlivosť. Z našich skúseností vychádzajúcich zo skúseností množstva matiek, sa toto bude postupne zlepšovať . Vašu situáciu nie je jednoduché hodnotiť prostredníctvom internetu, ale ak je bábätko nespokojné v čase, kedy sa znižuje tvorba mlieka kvôli vysadeniu byliniek, je pravdepodobne najjednoduchším riešením počkať s vysádzaním byliniek ešte nejakú dobu a ak sa rozhodnete ich vysadiť, neurobiť to zo dňa na deň, ale znížiť dávku o jednu kapsulu a pár dní sledovať, aký efekt to bude mať na správanie bábätka. Odporúčame vám znova sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení a prejsť celú situáciu ešte raz. Zistiť, aká časť nespokojnosti vychádza zo samotného dojčenia, z nespokojnosti s tokom mlieka a riešiť túto časť. Dobrá správa je, že je vysoko pravdepodobné, že to najhoršie už máte za sebou a štrajk bude mať tendenciu sa už len zlepšovať, ak sa prekoná kríza, ktorú práve teraz prežívate. Z vášho popisu tiež nie je jasné, či ste v kontakte s poradkyňou odstránili všetky možné príčiny poklesu tvorby mlieka, napríklad prirastenú podjazykovú uzdičku, ak áno, či znova neprirástla. A spoločne s poradkyňou by ste mali vyhodnotiť, aká časť nespokojnosti bábätka nesúvisí s dojčením a čo by sa dalo urobiť v tejto oblasti pre uspávanie a utišovanie bábätka. Prečítajte si v tejto súvislosti aj odporúčania z tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Čo sa týka príkrmov, z vášho popisu sa zdá, že bábätko naďalej priberá a prospieva. Príkrmy v tejto situácii môžu pomôcť so zmiernením reakcie na zníženie tvorby mlieka (na štrajk). Na druhej strane nie je jasné, či ste odporúčanie od pediatričky ohľadom príkrmov dostali v tomto zmysle. Je pravdepodobné, že išlo o odporúčanie, ktoré by dala aj iným deťom v tomto veku. V tomto zmysle je dôležité vedieť, že 6-mesačné bábätko nemusí zjesť 3x denne 120 ml príkrmu a drvivá väčšina 6-mesačných bábätiek ani takéto množstvo príkrmu nezje (a ak áno, je pravdepodobné, že to z dlhodobého hľadiska zníži tvorbu mlieka). Porozprávajte sa o príkrmov spoločne s poradkyňou, zvlášť o kalorických príkrmoch, ktoré majú potenciál zlepšiť situáciu s reakciou bábätka na zníženie tvorby mlieka (viac nájdete na konci tohto článku):

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stale nespokojny kojenec