Tvorba mlieka po roku

Jj    11.06.2018, 11:33

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či tvorba mlieka po roku prirodzene poklesne a do akého veku sa dá udržať vysoka tvorba mlieka. Synček má 14mesiacov. Bol od narodenia dojčený na požiadanie s veľkými vähovými prírastkami a donedavna jeho stravu tvorilo z 90percent MM, tuhú stravu veľmi nechcel.Budúci týždeň s ním budeme v nemocnici kde tá strava pre dieťa nie je nič extra a neviem, ci sa môžem v tomto smere opäť spolahnúť na jej väčšinové pokrytie materským mliekom, keďže nemocničná strava mu nechutí a komerčne vyrabané vyživy atď nechce. V domacich podmienkach ma varenú stravu 3x denne aj ked to nie je veľke množstvo(keď sme mimo domu tak len 1-2 x varená strava a zvysok MM), plus mliečko na požiadanie kedykoľvek, pri prerezávaní zúbkov by bol na prsníku najradšej non-stop. Nemocnične pobyty sme vždy riešili tak, že tam bol plne dojčený, no neviem, či to aj v tomto veku bude postačujúce, najmä keď cítim, že prsia už nemám tak naliate a keď odstriekavam na pripravu kaše, po chvíli mi mliečko nejde.Ďakujem vopred za odpoveď.

Dobrý deň,

vaše dieťatko môže zvládnuť pár dní na výlučnom dojčení, za predpokladu, že z prsníka získava dostatok mlieka. Mnohé deti v tomto veku mávajú obdobia, kedy odmietajú jesť úplne a vrátia sa na chvíľu k výlučnému dojčeniu, napríklad preto, že sú choré, rastú im zúbky a podobne, prípadne sú veľmi prieberčivé v jedlách. Dojčené dieťa v tejto situácii dojčenie zachraňuje, pretože na prechodnú dobu im napĺňa takmer všetky výživové požiadavky a obzvlášť, ak sa dieťa čoskoro vráti k príkrmom, tak sa nič nedeje. Samozrejme, predpokladom je, že dieťa bude na prsníku piť a získavať z prsníka dostatok mlieka. Aj v 14 mesiacoch by sa vám malo tvoriť dostatok mlieka za predpokladu, že sa nedialo niečo, čo popisujú tieto materiály:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Vaše dieťatko naďalej dobre priberá a pritom je prevažne dojčené, dá sa predpokladať, že aj v nemocnici bude z prsníka získavať dostatok mlieka. Ak by ste chceli, môžete sa ubezpečiť, či vaše dieťatko získava z prsníka dostatok mlieka porovnaním s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo konzultáciou s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho sa však môžete s nemocnicou pokúsiť dohodnúť aj na tom, že by vám rodina nosila pre dieťatko stravu, mnohé nemocnice sú ochotné sa na tomto dohodnúť, ak majú možnosť vedieť, aké jedlo to je.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tvorba mlieka po roku