Dojcenie

Vivien    12.06.2018, 09:39

obraciam sa na Vas s prosbou o radu pri dojceni. Mam 1 a pol rocneho syna a sme v situacii, ked dojcenie je skor navykove a dieta si pyta mliecko, ked sa potrebuje ukludnit. Hlavne ked som s nim doma, pyta si mliecko aj kazdu pol hodinu, ani neviem ci pije, ci len pouziva prsnik namiesto dudlika. Uz by som to chcela trochu obmedzit, dojcit iba vyslovene pri zaspavani, ale neviem ako nato. Umele mliecko mu nechuti a ked nedostane, to co chce, tak je mrzuty, jeduje sa a place. Tak neviem, ci ho nechat plakat a snazit sa ho zaujat niecim inym, ale je to tazke. Este pred rokom mi radili na www.mamila.sk, ze mam dojcit vzdy, ked si to babatko vypyta. Ale zda sa mi, ze je uz dost velke babatko na to, aby stale bol napojeny na prsnik. Poprosim Vas o radu, ci to len obmedzit alebo uplne s tym prestat zo dna na den. Dakujem Vam velmi pekne za skoru odpoved

Milá Vivien,

naposledy sme si písali o tejto téme prostredníctvom emailu vo februári, kedy malo vaše dieťatko 1 rok. Pre úplnosť kopírujeme text vtedajšej odpovede:

Toto môže byť normálne správanie dojčeného dieťaťa a stretávame sa s tým veľmi často, dokonca nielen pri ročných, ale aj omnoho starších deťoch. Dojčenie je totiž omnoho viac než len príjem materského mlieka (a zároveň práve to, že dojčíte podľa potrieb synčeka pomáha udržiavať Vašu tvorbu mlieka, preto Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dojčiť podľa potrieb dieťaťa a považuje to za základný faktor ovplyvňujúci dĺžku dojčenia). Deti mávajú často obdobia, kedy sa prechodne chcú dojčiť, túliť a mojkať s mamičkou omnoho viac. Zo skúseností množstva matiek ide vždy o prechodné obdobia, kedy dieťa naberá istotu a ubezpečenie pred tým, než sa zase o kúsok viac osamostatní. Vaše bábätko je teraz na ceste, ktorá trvá mnoho mesiacov, počas ktorej sa naučí zvládať rôzne sociálne náročné situácie, rôzne situácie spojené s psychickou alebo fyzickou záťažou a časom sa vďaka tomuto procesu samo naučí zaspávať, prespať celú noc a nakoniec sa zaobísť aj bez dojčenia a vtedy sa samo odstaví. Tento proces trvá mnoho mesiacov, deti sa väčšinou dojčia 3 – 5 rokov. Úlohou matky je stáť v úzadí a byť k dispozícii, ak ju dieťa potrebuje. Práve táto neustála blízkosť v čase, kedy Vás dieťatko potrebuje, mu pomáha získavať istotu a o to viac sa osamostatňovať.

Preto sa vôbec neobávajte o to, že by ste svoje dieťatko „rozmaznali“ alebo že by ste ho to mali nejako „odnaúčať“. Vaše dieťatko chce vyrásť, chce raz byť samostatné a nezávislé a to, že mu teraz umožníte časté alebo dlhé dojčenie, keď to potrebuje, je to najlepšie, čo môžete urobiť. Je to investícia, ktorá sa Vám stonásobne vráti v čase, kedy už bude Váš synček veľký a nebudete mať možnosť ho už nijako vychovávať.  Je to podobné chôdzi. Keď to Vaše bábätko potrebovali, všade ste ho nosili na rukách, lebo ešte nevedelo chodiť. A nerozmaznali ste ho tým. Nespôsobili ste, že by sa nechcelo naučiť chodiť. Verili ste, že ako každé bábätko, aj Váš syn začne chodiť. A aj sa tak stalo. Ročné bábätko nie je ani zďaleka pripravené sa odstaviť. Dojčenie je preňho teraz celý svet. A že mu doprajete sa dojčiť tak často a dlho, ako to potrebuje, neznamená, že raz sa nebude chcieť odstaviť.

Dojčenie je pre Vášho synčeka naďalej nesmierne dôležité a predčasné odstavenie ešte stále prináša so sebou riziká: Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky.  Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Neexistuje žiadna horná odporúčaná hranica dĺžky dojčenia, po ktorej je už každý ďalší deň dojčenia len akýmsi bonusom. Aj dojčenie po roku je naďalej pre dieťa dôležité. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

Dojčenie je však omnoho viac než len materské mlieko. Každý raz, keď dieťatku umožníte sa prisať, má to zásadné účinky na jeho zdravie: samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.

Pokračovať v dojčení znamená pokračovať v niečom, čo nie je v našej spoločnosti bežné. Takéto matky však môžu nájsť podporu v dojčení u poradkýň pri dojčení, z ktorých mnohé organizujú aj podporné skupiny dojčiacich matiek. V podpornej skupine poskytujú potrebnú podporu v pokračovaní v dojčení. Stretnú sa tu mamičky s dlhodobo dojčenými deťmi a vzájomne získajú predstavu, ako vyzerá pokračovanie v dojčení – ako často a v akých situáciách sa takéto deti dojčia, čo je niečo, čo bežne človek okolo seba nemá možnosť vidieť.

Na tejto odpovedi sa nič nemení ani pre momentálnu vašu situáciu. Váš synček sa chce dojčiť často alebo dlho preto, že vo veku 1,5 roka sa takto presne dojčiť má. Na to, aby sa dojčil iba pri zaspávaní, má ešte niekoľko mesiacov čas a teraz na to rozhodne pripravený nie je. Dojčenie iba na zaspávanie mu nestačí, pretože potrebuje naďalej získavať pomerne veľké množstvá mlieka a najmä: potrebuje veľa satia na prsníku, bez ohľadu na to, či pri tom pije mlieko. Nepoužíva prsník „namiesto dudlíka“. Cumlík je umelá náhrada prsníka. Dieťa, ktoré dostáva prsník, dostáva to, čo má dostávať. Satie na prsníku nie je možné nahradiť satím cumlíka. Dojčenie nie je možné nahradiť cumlíkom. Materské mlieko nie je možné nahradiť umelou výživou. Ani keby už váš synček nebol vôbec dojčený, nemá dostávať umelú výživu, preto mu ju vôbec nemusíte ponúkať. Ak zvažujete, že dojčenie obmedzíte iba na zaspávanie a súčasne rozmýšľate nad tým, že nahradíte materské mlieko umelým mliekom, zjavne považujete ešte za dôležité, aby váš syn pil mlieko, uvedomujete si, že ešte má mlieko dostávať. Prečo teda chcete nahradiť materské mlieko, v ktorom je 1200 látok, ktoré nikde inde váš synček nezíska, umelou výživou so 40timi látkami? Umelou výživou, ktorá má slúžiť ako núdzová náhradná výživa pre prvé mesiace života detí, ktoré nie sú dojčené a nie pre 1,5-ročné dieťa, pre ktoré je podľa WHO už škodlivá a zbytočná.

Na záver našej minulej odpovede sme vám odporúčali prísť na podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Odporúčame vám to aj dnes. Pretože dojčenie 1,5-ročného dieťaťa je úplne normálne. Ale žijete v spoločnosti, ktorá to za normálne nepovažuje. Na podpornej skupine budete mať možnosť vidieť iné ženy dojčiť staršie deti. Budete mať možnosť vidieť, ako vyzerá dojčenie staršieho dieťaťa, porozumieť tomu, prečo sa tieto deti dojčia a potrebujú sa dojčiť, budete mať možnosť sa spýtať na všetky otázky, ktoré vás v tejto súvislosti trápia, na otázky, ktoré vám iste kladie vaše okolie a neviete, čo odpovedať. Len cítite, že nechcete nechať svoje dieťa vyplakať a cítite, že tak, ako to robíte, je to dobre. Ale neviete si to obhájiť. Túto istotu získate na podpornej skupine. Pre vás aj vaše dieťa je dojčenie nesmierne dôležité. Nenechajte si ho vziať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok