Dojcenie a mikropotrat

Andrea    16.06.2018, 14:46

Dobry den, Prosim vas o informacie. Mam 14 mesacnu dceru ktoru dojcim raz pred spanim a raz rano, viac si nepyta. Pred par mesiacmi som otehotnela, no tehotenstvo sa skoncilo v 6.tt (podla sona v 5.tt). Lekarka mi vtedy povedala ze najcastejsie je to kvoli chromozomovym chybam nezlucitelnym so zivotom. Pytala sa ma, ci malu dojcim, no nijako to nekomentovala. Pred dvomi tyzdnami mi opat meskala menstruacia 1 tyzden, spravila som si test a bol slabo pozitivny, no hned druhy den som zacala krvacat a skoncilo to ako naposledy. Lekarka to dost necitlivo okomentovala tak, ze to bude kvoli tomu ze dojcim. Som z toho nestastna a neviem kde je pravda, pride mi nefer ze prvykrat ma neupozornila ze dojcenie by mohlo nieco take sposobit a teraz ma z toho vlastne obvinila. Dcerka je este mala a nechcem ju odstavit, hoci v pripade tehtotenstva by som sa tomu nebranila, ale prave preto ze viem ze do 6.tt sa velke percento tehotenstiev spontanne skonci, chcela som pockat aspon dovtedy a potom uvazovat o odstaveni. Dakujem

Milá Andrea,

dovoľte nám v úvode vyjadriť úprimnú sústrasť vám aj vašej rodine.

Dojčenie nespôsobuje potrat, ani potrat vo veľmi skorom štádiu tehotenstva, ani predčasný pôrod v neskoršom štádiu tehotenstva. Dojčenie je pre vaše 14-mesačné dieťa nesmierne dôležité a tým, že ste svoju dcérku dojčili, ste nespôsobili ukončenie tehotenstva, práve naopak, urobili ste veľa pre správny a normálny vývoj svojej dcérky a aj pre svoje zdravie. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod – nakoniec, kontrakcie maternice spôsobuje aj pohlavný styk, ktorého sa väčšina párov počas tehotenstva nevzdáva. Je pravdou, že (bez ohľadu na dojčenie) sa určité percento všetkých tehotenstiev končí potratom. Vtedy je samozrejme ľudské hľadať dôvody a ak matka dojčila, je jednoduché ako príčinu označiť dojčenie, hoci za iných okolností by sme len skonštatovali, že dôvod nepoznáme. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva.

Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. La Leche League pracovala za desaťročia s takým množstvom tehotných dojčiacich matiek, že ak by dojčenie malo na tehotenstvo vplyv, bolo by sa to prejavilo.

To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. Ale dojčenie dieťaťa v akomkoľvek veku je nielen ničím nenahraditeľná výživa, ale v prvom rade – na základe najnovších poznatkov z neurológie – nevyhnutný predpoklad správneho vývinu mozgu, rozvoja osobnosti dieťaťa, získavania sociálnych zručností a vytvárania základnej dôvery vo svet, do ktorého sa narodilo. Ak si ľudia ešte pred pár rokmi mysleli, že otázka dojčiť či nedojčiť je otázkou životného štýlu, tak dnes už je zrejmé, že ide o zásadnú otázku verejného zdravia, vytvárania mozgových prepojení a budúcich vzťahov dieťaťa s ostatnými ľuďmi.

Vzhľadom na dva potraty, ktoré ste bohužiaľ zažili, je možné, že spolu s lekárkou budete hľadať spôsoby, ako zvýšiť šance na udržanie tehotenstva a v takom prípade je pre vás už teraz dôležité vedieť, že z hľadiska dojčenia nie je problém absolvovať potrebnú liečbu, napríklad suplementáciou progesterónu (užívaním Utrogestanu alebo Duphastonu, či Pregnylu).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a mikropotrat