Odlucenie od kojeneho synceka

Lenka    18.06.2018, 10:41

Dobry den, dojcim svoje dve deti tandemovo na poziadanie a samozrejme pri uspavani..Mam vsak v plane absolvovat celodenne skolenie, ktore je spojene so skorym rannym odchodom a neskorym nocnym prichodom domov cca 1x mesacne. O starsiu dcerku (3 a pol roka) sa nebojim, ale chcela by som sa opytat na mojho 17 mesacneho synceka, ci je schopny taketo odlucenie od matky bez ujmy zvladnut (zo psychologickeho hladiska), nechcem aby to na nom zanechalo nejake nasledky. Nechcem posobit ako uzkostliva matka, ale svoje deti vychovavam kontaktne, s uctou a snazim sa aj co najvedomejsie.. Deti su na mna vzhladom na dojcenie naviazane a syncek zatial nebol bezo mna dlhsie ako 4 hodiny (to sa dalo zvladnut). Staral by sa o neho tatino s babkinou pomocou. Starostlivost by zvladli, to sa nebojim, ide mi skor o dojcenie zo psychologickeho hladiska a o uspavanie (cez obed aj vecer) bez dojcenia. Nemusim skolenie absolvovat za kazdu cenu, ale bolo by pre mna dolezite, preto to zvazujem. Dakujem za odpoved

Milá Lenka,

odpoveď na vašu otázky z hľadiska dojčenia je veľmi jednoduchá: 17-mesačné dieťa vydrží bez materského mlieka bez problémov, je možné ho nakŕmiť pevnou stravou a podávať mu tekutiny a rovnako jeden deň odlúčenia by nemal negatívne ovplyvniť ani vašu tvorbu mlieka. Odpoveď na vašu otázku týkajúcu sa dojčenia ako spôsobu starostlivosti o dieťa a nástroja vzťahovej väzby nie je jednoduchá a mala by sa odvíjať od vášho poznania svojho dieťatka. Z toho, čo píšete, sa zdá, že vaše dieťatko by malo možnosť tráviť deň bez vašej prítomnosti v kontakte s ľuďmi, ktorých má rado, má na nich vytvorenú dostatočne pevnú väzbu a títo ľudia sa oňho vedia postarať. A toto je kľúčové. Okrem toho týmto deťom významne pomáha aj prítomnosť staršieho súrodenca, ktorý pre nich tiež často predstavuje prístav bezpečia a istoty. Pokúste sa odpovedať si na to, ako bude prebiehať starostlivosť o synčeka v časoch, ktoré sú kritické: čo jeho opatrovatelia urobia, ak sa ráno zobudí bez vás a rozplače sa? Budú ho vedieť utíšiť? Zaujať ho novou hračkou alebo niečím iným, čo má rado? Ako zvládnu uspať dieťatko, ak spáva počas dňa? Ako zvládnu, ak sa synček udrie alebo sa rozplače pre inú príčinu? Zvládnu ho uspať večer, kým sa vrátite? Sú deti, pri ktorých si ich matky jednoznačne povedia, že vedia, že toto ich dieťa nezvládne a že celý pobyt mimo dieťaťa bude aj pre samotnú matku nezvládnuteľným stresom. A sú deti, o ktorých matky vedia, že by to mohlo fungovať a ono to skutočne fungovať môže.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odlucenie od kojeneho synceka