Hranie sa s bradavkami

Lenka    18.06.2018, 10:16

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu ohladom kojenia mojho uz takmer 10 mesacneho syna. Kojime sa od narodenia, no zhruba tak do pol roka sme sa aj dokrmovali UM z flasky, lebo som nemala dost mliecka. Maly bol vsak krasne nauceny aj na prsnik, aj na flasku. Prespal mi celu noc bez budenia a nocneho jedenia. Od pol roka sme zaviedli tuhe prikrmy, takze UM z flasky uz nepil, ked chcel, dokojila som ho. Tiez nam od polroka zacali rast zubky. Pri prvych dvoch spodnych bolo prisavanie a papanie bez zmeny, krasne sa prisal a vypil vsetko mliecko. Od 7.mesiaca, ked sa zacali tlacit horne zuby, sme sa zrazu zacali budit priemerne 3-5x za noc. Sal vsak dobre. Zjavne bol aj hladny a pri kazdom papani vsetko vypil. Asi posledny mesiac a pol sa vsak poriadne neprisaje, prsnik si iba vcucne a hra sa s nim, dudle ho, nesaje. A toto robi cca kazde 2 hod. kazdu noc. Ja potom musim vsetko natiahnute mluecko co nevypije odsavat a odstirekavat. Ked sme dali flasku odmietol ju, cumlik tiez (ten vsak nechce od narodenia), pokusala som sa ho utisit na rukach a znovu uspat nosenim, spievanim, hladkanim...ale to ho len nahnevalo a jedovito so strasnym revom a krikom si dozadoval svoje. Postupne stracam mlieko a uz zacinam byt unavena, manzel tiez. Prosim Vas, moze to byt zubkami? Mame to len pretrpiet a pockat kym to prejde? Alebo to treba nejako riesit? Vopred dakujem za akukolvek radu ci tip. Lenka

Milá Lenka,

rast zúbkov nesúvisí s poklesom tvorby mlieka alebo s nespokojným správaním bábätka na prsníku. V tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte pitie vášho bábätka pri dojčení a všetky ostatné kroky by sa mali odvíjať od tohto vyhodnotenia. Ak vaše bábätko skutočne prestáva na prsníku získavať dostatok mlieka, existujú spôsoby, ako tvorbu mlieka zvýšiť a ako zlepšiť dojčenie tak, aby bábätko bolo ochotné na prsníku ostať a piť mlieko.

Je však možné aj to, že spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, že bábätko na prsníku pije a získava dosť mlieka a v takom prípade bude dôležité, aby ste spoločne prešli možné vysvetlenia pre správanie bábätka, ktoré pozorujete. Napríklad samotný fakt, že bábätko, ktoré sa dovtedy v noci nebudilo, sa začalo po 7 mesiaci budiť, je pomerne typický pre bábätká v tomto veku a nemusí vôbec súvisieť s tým, že by bábätko pilo málo mlieka. Prečítajte si viac o dôvodoch nočného dojčenia bábätiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Najviac zo všetkého vám však odporúčame osobné stretnutie s poradkyňou, aby ste mohli získať informácie a odporúčania na mieru šité vašej konkrétnej situácii, ktorú nie je jednoduché zhodnotiť prostredníctvom internetu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hranie sa s bradavkami