Obnovenie laktácie pri odsávaní

Jitka    22.06.2018, 19:09

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné znova obnoviť laktáciu, aj keď som nútená len odsávať mlieko? kojenie nie je možné keďže mám ploché bradavky a dcéra sa nevie prisať.

Milá Jitka,

odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali na mieru šité odporúčania. Z vašej otázky sa zdá, že dcérka je ešte maličké bábätko, ak ide skutočne o novorodenca alebo pár týždňové bábätko, je o to väčšia šanca, že sa bude dať urobiť veľa pre zvýšenie tvorby mlieka a je možné, že aj pre návrat k dojčeniu. Vaše bábätko sa neprisáva nie pre to, aký tvar majú vaše bradavky, toto nie je „chyba“ vašich prsníkov. Ploché bradavky sú jednou z normálnych možností, ako bradavky môžu vyzerať a ak sa bábätko odmieta prisávať, príčinou nie sú ploché bradavky, ale najčastejšie sa stane niekoľko vecí typických v takejto situácii:

a) matky často dostanú nesprávnu informáciu, že "s takýmito bradavkami nebudú dojčiť"

b) matky dostanú na „ploché" alebo „vpáčené“ bradavky klobúčiky

c) o dojčenie sa v skutočnosti ani nepokúsia, lebo dostanú informáciu, že to skrátka nepôjde

d) bábätko sa po pôrode neprisáva a toto sa nesprávne pripíše "nevhodným bradavkám na dojčenie"

e) bábätko dostane mlieko fľašou, lebo sa v prvých dňoch neprisáva

f) matke sa nedostane správna a zručná pomoc na to, aby sa bábätko prisalo

g) kombinácia všetkých spomínaných bodov alebo iných faktorov (ako napríklad separácie matky a dieťaťa, príliš naliatych prsníkov, prirastenej uzdičky pod jazykom,  apod.)

Vo vašej situácii je možné pracovať na dvoch oblastiach:

1. prisatie bábätka k prsníku

2. tvorba materského mlieka, ktoré by bábätko mohlo piť

Do zvýšenia tvorby materského mlieka sa určite oplatí investovať, aj keby ste ho získavali odsávaním či odstriekavaním. Každá kvapka materského mlieka je pre bábätko kľúčová pre to, aby sa jeho vývin približoval normálnemu správnemu rastu a vývinu. Iba vaše materské mlieko je "šité priamo na mieru" vášho konkrétneho bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde a prispievajú k rozvoju mozgu, reči, zdraviu a správnemu fungovaniu celého tela. O vitamínoch, mineráloch a mnohých iných jedinečných látkach ani nehovoriac. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunitu a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Spoločne s poradkyňou by ste sa teda mali porozprávať o tom, akými prostriedkami zvýšiť tvorbu mlieka a ako maximálne zefektívniť odsávanie.

Navyše: výdatná tvorba mlieka je práve ten krok, ktorý dokáže bábätku pomôcť zvýšiť ochotu skúsiť sa prisať k prsníku. S oboma oblasťami - aj so zvýšením tvorby mlieka, aj s pokusmi o prisatie bábätka, by vám mala pomôcť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte. Spolu s poradkyňou potom potrebujete urobiť tieto tri dôležité kroky:

a) Zvýšiť tvorbu mlieka.
b) Prestať používať fľašku.
Začnite svoje bábätko kŕmiť iným spôsobom ako fľaškou a toto vám vie ukázať poradkyňa v osobnom kontakte.
c) Naučiť sa, ako je možné bábätko znovu prisať na prsník a pomôcť mu postupne vnímať prsník príjemne.

V rámci toho spoločne s poradkyňou urobíte toto:
1) Môže vám pomôcť, ak sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, pretože tá môže sťažovať prisávanie bábätka k prsníku.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete sa naučiť kŕmiť bábätko iným spôsobom, čo vám tiež ukáže poradkyňa:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

3) Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obnovenie laktácie pri odsávaní