Dokdy uspavat u prsa

Pavla    05.09.2018, 11:58

Dobry den, mam 13 mesicni dite, pres den spi v nositku (uz jen jednou) s prsem v puse, vecer uspavam u prsa. Spime spolu a vlastne kdyz usne, nemuzu od nej odejit, protoze se hned budi, takze chodim spat cca v 19. hodin. Okoli na to divne kouka. Mne to tedy uplne nevadi, ackoli by bylo fajn mit treba po jeho usnuti hodinu pro sebe, protoze pres den chce byt vlastne temer porad v naruci ( jeste nechodi a kdyz ho polozim tak breci). Muj dotaz zni: je normalni ze nemuzu odejit s postele? Ze ho nemuzu skoro odlozit i ve 13 mesicich? Prejde to? Do jakeho asi tak veku se deti potrebuji uspavat u prsa? Do dvou let? Do tri? Mam v planu kojit do samoodstavu, ale neumim si to takhle predstavit treba jeste dva roky. Moc vam dekuji! Moc mi pomahate uz ted!

Milá Pavlo,

vaše dieťatko sa správa úplne normálne a nemusíte robiť nič pre to, aby sa toto zmenilo, vaše bábätko samo prestane raz chcieť zaspávať na prsníku a nebude potrebovať ani vašu prítomnosť počas spánku. Je pochopiteľné, že sa cítite v tejto situácii nepochopená okolím a že pripomienky až výčitky okolia vám v tejto situácii nepomáhajú. Problém je, že v spoločnosti sa dojčenie prezentuje ako nejaké bremeno a pre ženy je to stále ťažšie so stúpajúcim vekom dieťaťa znášať. A problém je, že ľudia nemajú s dlhodobým dojčením skúsenosti a ani s tým, ako sa transformuje dojčenie v priebehu jednotlivých mesiacov a rokov, keď sa dieťa dojčí. Myslia si, že dojčenie má význam len vtedy, keď dieťa pije z prsníka veľké množstvo materského mlieka podobne, ako keď bolo maličké bábätko. Ale čím je dieťa väčšie, tým viac pri dojčení ustupuje do úzadia konkrétne množstvo mlieka, ktoré dieťa počas dojčenia pije, a tým viac vystupujú do popredia iné potreby, ktoré dojčenie napĺňa - ide o dojčenie ako vzťah s matkou a ich spoločný čas a bytie. Dojčenie nie je "kŕmenie" a dieťa v tomto veku sa nedojčí primárne preto, že je hladné, ale preto, že je "hladné" po kontakte s matkou. Dojčenie vyjadruje potrebu ich vzájomného vzťahu a spoločne stráveného času fyzickým spôsobom, čo je pre dieťa mimoriadne dôležité. Je to čas, keď má dieťa matku len pre seba a má šancu získať nesmierne cenný telesný kontakt s ňou. Vďaka dojčeniu majú deti možnosť získať opäť uistenie, energiu, radosť a pochopenie pre množstvo vecí, ktoré ich "frustrovali" a ktoré ešte nevedia dostatočne vyjadriť slovami. Ak by ste od okolia získavali podporu, vyjadrenia, že to prejde, všetky deti sú také a raz to prejde, aj vy by ste sa cítili inak. Ak sa však v tejto situácii posťažuje v našej spoločnosti, ktorá má skúsenosti vo väčšine prípadov s deťmi, ktoré v tomto veku nie sú dojčené, reakcia okolia je nepríjemná. Okolie má tendenciu porovnávať dojčené deti s nedojčenými, hoci ich vývoj je odlišný a nie je možné ich porovnávať. Pri takýchto okolnostiach však možné ženy uvažujú presne ako vy – teraz im to až tak nevadí, ale netreba urobiť niečo do budúcna? Bude to únosné v dvoch rokoch? Hranica únosnosti je niečo, čo si musí každý zvážiť sám pre seba. Ale táto hranica je nesmierne daná aj kultúrou a vonkajšími okolnosťami - inými slovami, to, ako sa žena cíti (negatívne pocity voči dojčeniu) je často spôsobované tlakom okolia, aby už konečne odstavila. Prečítajte si napríklad rozprávanie matky o odlišnom prístupe k dojčeniu v jej rodnej Kanade a v Mongolsku, ktoré je známe podporou dojčenia v spoločnosti. Vaše dieťatko bude v dvoch alebo troch rokoch úplne odlišné. Možno vás bude ešte stále intenzívne potrebovať, ale život s ním bude iný. Nie je možné robiť teraz preventívne kroky proti situácii, o ktorej vôbec nevieme, aká bude.

To, že teraz svojmu bábätku dávate blízkosť, ktorú potrebuje, je investícia, ktorá sa vám vráti v čase, kedy ju budete najmenej očakávať a to v puberte. Robíte obrovský kus práce pre správny a zdravý vývoj svojho dieťatka. Odporúčame vám stretnúť sa so ženami v podobnej situácii na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Získate na nej tipy ostatných mamičiek, podelíte sa o vzájomné skúsenosti a získate podporu a povzbudenie, ktoré vám pomôže pokračovať v tom, čo robíte. Môžete sa porozprávať s inými ženami o tom, ako riešia svoje potreby, napríklad spoločenský kontakt, ak chodia s dieťatkom spať v čase, kedy ono potrebuje ísť spinkať. Z našich skúseností niektoré ženy robia to, že na nočný spánok uspávajú bábätko v šatke alebo nosiči a líhajú si s ním do postele až neskôr (občas sa ale potom stáva, že prídu práve o tie prvé dve – tri hodiny, kedy bábätko po zaspatí spí pomerne dobre a nebudí sa často a tieto hodiny spánku im potom chýbajú počas nasledujúceho dňa), iné ženy  riešia situáciu napĺňaním potreby spoločenského kontaktu počas dňa. Idú s kamarátkami a bábätkom na posedenie počas dňa a večer si pri uspávaní a spánku bábätka v posteli čítajú knihu alebo pozerajú niečo na mobile a majú čas pre seba.

Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6870



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokdy uspavat u prsa