Nepravidelné dojčenie

Martina mazurova    27.11.2012, 17:33

Dobrý deň, mám 12 týždňového chlapca, ktorý bol do 10 týždňov plne dojčený. Pôrodná váha bola 4.07kg. Následne som zaviedla jeden až dva príkrmy UM za deň na radu pediatričky, keďže pribral iba 120g za 3 týždne. Žiaľ zistili sme to až na poradni u pediatričky. Teraz ho vážime pred a po každom dojčení. Vážením sme zistili, že na začiatku papal veľmi málo, pravdepodobne došlo k úbytku MM. Snažila som sa zvýšiť produkciu častým dojčením, úpravou stravy, odsávaním. Teraz je to už lepšie, cítim, že mliečka je viacej a malý pribral už pribral 900 gramov a má už 7kg. Papá však najviac na večer, aj každú hodinu cca od 17.00 do 22.00-23.00 a potom zaspí a vie prespať celú noc buď do 4 hodiny al. 6. Vtedy som už zúfalá, lebo sa bojím, že opäť nemám dostatok mlieka a že je hladný a dám mu vždy aj UM. Ráno a okolo obeda nechce veľmi papať. Chcela by som sa spýtať, čo by som mala spraviť, aby jedol rovnomerne po celý deň. Zároveň by som sa chcela informovať, či je v poriadku, ak malý nepapá rovnomerné množstvo mliečka cez deń. Vie zjesť od 30 ml do 200ml, väčšinou od 60ml – 130ml. Rada by som prešla opäť na úplne dojčenie. Ďakujem.

Milá Martina,

skúste sa spojiť s poradkyňou pri dojčení, mohla by Vám v mnohom pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Je niekoľko vecí, ktoré sú dôležité:

a) zistiť pozorovaním dojčenia, či vaše bábätko skutočne dobre pije. Ak áno, tak potom je dokrmovanie umelým mliekom zbytočné

b) ak nie, potom je dôležité, aby ste podnikli kroky na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

c) popri zvyšovaní tvorby mlieka, ak je dokrmovanie potrebné, tak je ideálne robiť to laktačnou pomôckou na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

a po zvýšení tvorby mlieka laktačnú pomôcku odstrániť.

Je dôležité vedieť, že bábätká nepijú rovnaké množstvá mlieka celý deň, nemôžete nič spraviť pre to, aby to tak bolo, pretože je normálne, že množstvá vypitého mlieka sú rozličné. Nechajte svoje bábätko piť, koľko chce na jeden raz. Rozpätie toho, čo vypije, môže byť veľmi široké. Je úplne typické, že bábätká vo večernom čase chcú dojčenie veľmi často, niekedy sú prisaté takmer stále, až kým nezaspia na noc. Toto je normálne a samo o sebe nie je dôvodom na dokrmovanie UM.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepravidelné dojčenie