Prve prikmy v 5 mesiaci

Bubu    29.11.2012, 11:10

zdravim, potrebovala by som poradit ohladom zavadzania prikrmov pri kojenom babatku. do 4,5mesiaca bol vyhradne kojeny, teraz musi dostavat vecer zhruba 130ml nutrilonu aby vobec zaspal na 3 hodiny. potom ho zvysok noci kojim ale budi sa kazdu hodinu i castejsie. cez den vydrzi maximalne 2 hodiny bez kojenia. mlieka mam subjektivne dost, len mam pocit ze ho uz dostatocne nezasyti na viac hodin. teraz mal 5 mesiacov, ma cez 7 kil a je to strasny hlados. ked som mu skusila dat trosku pomixovanej mrkvicky tak to strasne rychlo zjedol. mala by som este vydrzat ten mesiac a kojit ho plus ten nutrilon, alebo je mozne zaviest prikrmy uz skor? mam pocit ze keby dostal vecer zeleninku, alebo kasu, tak by sme sa vyhli nutrilonu na noc, co by sa mne osobne viac pacilo. nemoze mu to nejak uskodit o mesiac skor ho prikrmovat?

Milá Bubu,

1. Cieľom dojčenia nemá byť to, aby bábätko prespalo nejaký predpísaný čas, napríklad 3 hodiny večer. Bábätká sa väčšinou budia častejšie.

2. Rovnako nemá byť cieľom dojčenia to, aby bábätko bez dojčenia "vydržalo" napríklad 2 hodiny cez deň. Dojčenie spĺňa mnohé ďalšie funkcie okrem poskytovania materského mlieka (napr. regulácia dýchania, telesnej teploty, fyzický kontakt, uistenie, upokojovanie, zaspávanie), a preto sa bábätká môžu chcieť dojčiť často, napriek tomu, že dobre pijú. Bábätko môže prejavovať záujem o dojčenie nielen preto, že je hladné.

3. Bolo by vhodné pozorovať dojčenie, aby sa dalo určiť, či je dokrmovanie umelým mliekom skutočne potrebné. Pretože je dosť dobre možné, že to nie je nevyhnutné, navyše podávanie umelého mlieka (pravdepodobne z fľašky) môže postupne zhoršovať dojčenie.

4. Ak by sa ukázalo, že dokrmovanie je potrebné, tak potom je v tomto veku omnho vhodnejšie zaviesť príkrmy ako čerstvé jedlo, ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Neuškodí to bábätku, práve naopak, oproti umelému mlieku to má mnohé výhody.

5. Ako príkrmy, ak je to skutočne potrebné, môžete podávať jedlo, kedykoľvek, keď má bábätko záujem v množstve, ktoré mu chutí, a nemusí to byť len mrkvička.

6. Áno, je lepšie vyhnúť sa umelému mlieku na noc, a radšej podať príkrm.

7. Ale ani podávanie príkrmu nemusí zaručiť, že bábätko bude stanovenú dobu spať. Bábätká sa nebudia len preto, že sú hladné. 

Prečítajte si tiež tieto naše odpoved na rovnaké otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=733

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=728

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=124

Prečítajte si aj druhú časť tejto odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=741



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prve prikmy v 5 mesiaci