Hnev a jedovanie sa na prsniku

Gabika    14.07.2011, 22:42

Mam 6 tyzdnovu dceru, ktora sa posledny tyzden zacala pri kojeni pustat z prsnika, plakat a jedovito kricat od zurivosti. Vzdy sa zacina kojenie v pohode, ale po 5-6 minutach intenzivneho satia sa rozzuri, pusta sa z prsnika, ale chce sa k nemu vratit, a ked sa aj prisaje, tak nevie otvorit ustocka a drzi iba bradavku. Je uplne bez seba a potom ju musime utesovat. Obcas jej zabieha mlieko a ma ho aj po tvaricke. Vyzera to tak, ako by nezvladala rychly tok mlieka, hoci niekedy sa zacne zvyjat ako v krcoch, ako by ju zacalo boliet aj brusko. Zaroven mam pocit ze som jej pokazila aj prisavanie, pretoze kvoli tomu ze sa nedala utisit na prsniku, ako tomu bolo v prvych tyzdnoch, sme jej dali cumlik. Ma ho iba obcas tieto posledne dni, neviem ci aj to nema s tym suvis. Ale to jedovanie sa zacalo skor ako sme dali cumlik. Kedze sa snazim kojit ju iba z jedneho prsnika, aj viacej kojeni, ale neviem posudit kedy ho skutocne vyprazdni, aj ked je uplne makky, place aj pri takom makkom prsniku, takze neviem urcite ci je to sposobene mojou nadprodukciou. Napriek vsetkemu pribera pekne. Viete mi poradit techniky ako dieta naucit opatovne dobre sa prisavat? Moze byt to jedovanie z nadrodukcie mlieka alebo to moze mat aj ine priciny? Nie som si ista. Dakujem

Milá Gabika,

cez internet nie je jednodnoduché presne povedať, čo sa vo vašom prípade deje. Najlepšie by bolo posúdiť dojčenie pozorovaním dojčenia a základe toho sa rozhodnúť. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu pri dojčení, aby vám pomohla posúdiť dojčenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prípadne vám môžu pomôcť aj tieto videá, ktoré môžete porovnať s pitím vašej dcérky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

1) So správnym prisatím vám tiež môže pomôcť poradkyňa, príp. sa prečítajte tento návod:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Aby vaše bábätko čo najviac vyprázdnilo prsník, používajte stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

"Vypitie" prsníka poznáte podľa toho, že bábätko na prsníku nepije už ani pri stláčaní prsníka.

Áno, je možné, že to, čo popisujete môže byť spôsobené prílišnou tvorbou mlieka. Mnohé prejavy by tomu zodpovedali. Skúste si prečítať tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/prilis-vela-mlieka/

Pri prílišnej tvorbe mlieka je správne prisatie veľmi dôležité, lebo pomáha bábätku regulovať tok mlieka lepšie ako "plytké" prisatie, ktorým sa o to pokúša ono. Bábätko zároveň niekedy môže plakať aj preto, že po úvodnom rýchlom toku mlieka, sa tok mlieka príliš spomalí, čo mu tiež nevyhovuje.

Niekedy sa však podobne môže prejavovať aj zníženie tvorby mlieka či zmätenie bábätka cumlíkom. Tieto tri možnosti možno posúdiť jedine priamym pozorovaním. Bolo by dobré, ak by ste prestali používať cumlík, lebo nech je to ktorákoľvek z možností, cumlík ju môže len zhoršovať:

http://www.ukulele.sk/clanky/co-dat-babatku-namiesto-cumlika

Odstránenie cumlíka je prvý krok k tomu, aby ste ju naučili sa znovu správne prisávať, okrem toho potrebujete priamu kompetentnú pomoc. Popis techník nájdete v článkoch a videách, ktoré sme vám odporučili.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnev a jedovanie sa na prsniku