Je to odstavenie?

Monika    05.12.2012, 08:59

Moja dcérka sa už 3 dni vôbec neprisala. Má skoro 8 mesiacov, papá už príkrmy, aj jogurty, no v podstate cez deň už pekne papala. Nikdy som ju neprikrmovala UM, flašky nepoznáme, nikdy ich nechcela, cumlík používame už 4 mesiace a nikdy nám nerobil problémy. Mala som dojem že jej asi idú zuby. Už sme jedným dojčenským štrajkom prešli. Ale vtedy sa aspoň raz za pár hodín prisala. Aj v polospánku a v noci. Teraz sa nechce prisať vobec. Ani v spánku, ani pri uspávaní, proste už 3 dni nič. Cez deň papá príkrmy a skúšam jej dávam čaj pohárikom alebo striekačkami alebo aj odsatné mliečko jej dávam takto. Bojím sa aby sa mi nedehydrovala. Neviem ako mám postupovať ďalej, 3 dni je naozaj dosť dlhá doba, iba čo sa snažím nakojiť, zbadá prsko a už plače, vôbec ho nechce ani vidieť, odvracia sa....prosím ako mám teraz postupovať? Som už zúfala :( vopred veľmi pekne ďakujem

Milá Monika,


situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk.


Pozrite si prosím tento materiál o štrajku:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení


Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.


Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže a vysvetlí postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/


Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku a je možné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a dcérka sa začne znovu dojčiť. Najkľúčovejšie v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním (čím predídete aj preplneným prsníkom a hrčkám) - odstriekané mlieko môžete dcérke dávať do jedla či do hrčeka na pitie. Vylúčte dôvody, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť (používanie fľašky, cumlíka a pod.). Tekutiny dcérke dávajte z obyčajného poháriky (bez náustkov a pod. - pohárik s náustkom je len iný typ fľaše). Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dcérka sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ju do dojčenia nútili. Dajte jej čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dcérka bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by dcérke z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je to odstavenie?