Ekzém na bradavkách

Lucie    12.01.2019, 19:33

Mám jedenáctiměsíční holčičku, kterou od kojím. Jsem však ekzematik a zřejmě z důvodu dlouhodobé únavy a vyčerpání se mi ekzém přenesl i na dvorce. Mám je zarudlé, šupinaté a co je hlavní, tak mi neustále mokvají. Nejsem schopná si je zahojit, protože s každým kojením mi to malá zase rozmočí. Je pro mě problém nosit jakékoliv prádlo, vždy se k němu přilepím. Následné odlepení je za prvé bolestivé, za druhé mi to začne mokvat zase více. Zkoušela jsem vysušovat černým čajem, řepíkem, borovou vodou. Nic nezabírá tak, aby se to stihlo zahojit, než musím znovu kojit. Na kožním se obávám, že mi doporučí přestat kojit a nasadí kortikoidy, což se s kojením také vylučuje. Poradíte mi prosím? Děkuji

Milá Lucie,

áno, je nepravdepodobné, že by prostriedky, ktoré ste na liečbu bradaviek a dvorcov použili, fungovali. Potrebujete inú a účinnú liečbu. Aj na dvorce a bradavky môžete použiť rovnakú liečbu ako tú, na ktorú ste zvyknutá pri liečbe ekzému inde na tele. A popri tejto liečbe môžete dojčiť bez obmedzení, masť nemusíte pred dojčením umývať či stierať (toto by len zhoršilo stav pokožky). 

Okrem toho, v čase, keď ste doma, si na prsia nedávajte podprsenku ani žiadne iné oblečenie, aby sa na bradavky a dvorce nič neprilepovalo ani ich nedráždilo. Ak si potrebujete niečo dať, keď idete von, použite chirurgický obväz alebo krytie z medicínskeho medu.

Z hľadiska dojčenia a dojčeného dieťatka nepredstavuje používanie lokálnych kortikoidov žiaden problém. Je možné, že potrebujete zároveň aj antibiotickú masť. Prečítajte si túto odpoveď z našej poradne, kde lekár predpísal kortikoidy dojčiacej matke:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5121

Potrebujete efektívnu liečbu, nemáte dôvod liečbu odkladať z dôvodu dojčenia alebo obáv o dieťatko, takáto liečba je kompatibilná s dojčením. Nemusíte prestať dojčiť, prejavy kožného ekzému počas dojčenia sa na prsníkoch dajú liečiť aj počas pokračovania v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ekzém na bradavkách