Grckanie novorodenca

Lela    11.12.2012, 21:07

Dobrý deň, mám 2-týždňové bábetko, plne dojčené. Náš problém spočíva v tom, že bábetko každý deň minimálne 1-2-3 krát vracia oblúkom, aj cez noštek. V bdelom stave býva hodne nespokojné, mrví sa, krúti, stále mám pocit, že potrebuje kakať - kope nožičkami a mrnčí. Prosím môže byť problém s dojčením? Niekedy sa mi zdá, že mu mliečko tečie príliš rýchlo. Dojčím ešte aj staršiu dcérku a tá pije hodne často. Myslíte, že mi vytvára nadprodukciu a maličké bábetko potom nestíha piť? Za Vašu odpoveď Vám ďakujem vopred. S pozdravom Lela

Milá Lela,

čo sa týka grckania: to, čo popisujete, netreba nijako špeciálne riešiť, bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávané alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom. Toto postupne prejde samo od seba. Ak bábätko po grckaní štikúta alebo je nespokojné, pomôže mu, ak ho budete dojčiť. Dojčenie ho upokojí, ak mu je niečo nepríjemné, dojčenie mu pomôže, aby sa začalo cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenie bábätká grckajú len veľmi málokedy a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. To, že pri grckaní mliečko tečie aj z nošteka je spôsobené tým, že ústočká a nos sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáhať imunite bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Len na okraj: Ak bábätko prebaľujete, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj bábätko počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.

Čo sa týka otázky ohľadom rýchleho toku mlieka, preštudujte si prosím túto odpoveď z poradne

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=359

v ktorej nájdete detailný návod ako zvládať vysokú tvorbu mlieka.

To, ako pomôcť bábätku dosiahnuť správne prisatie, ktoré je kľúčové pre zvládanie rýchleho toku mlieka, vám najlepšie ozrejmí poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte. Tieto úpravy zároveň môžu pomôcť zlepšiť situáciu okolo nepokoja bábätka v bdelom stave.

Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grckanie novorodenca