Malo pijici novorozenec

Petra Peřinová    11.12.2012, 21:43

Dobrý den, jsme třetí den z porodnice, dítě kojím přes klobouček protože mam kratší bradavky a popraskane,, při kojení usíná a dudlá místo polykání. za hodinu kojení vypije 20 v součtu s obou prsů, mlíka mám dost odstříkávím když radavka zdravá odsávám tak 40 s obou, dokrmujeme nutrilonem nebo odtsříkaným (nestihám zatím moc do zásoby nadělat),dokrmujeme strikackou. co s tím? děkuji

Milá Petro,

vo vašej situácii je kľúčové prestať používať klobúčiky. Na tomto kroku je ideálne pracovať spoločne so skúsenou poradkyňou pri dojčení.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je tiež dôležité začať účinne liečiť poranenú bradavku. Prečítajte si tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Pre dojčenie nepotrebujete väčšie či dlhšie bradavky. Je dôležité prestať používať klobúčiky, pretože bábätko na klobúčiku totiž nie je v skutočnosti prisaté. Je možné, že sa dieťatko bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ju môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

Základným predpokladom pre to, aby sa bábätko začalo k prsníku prisávať je aj udržať vynikajúcu tvorbu mlieka. Kúpte si kapsule senovky gréckej a benediktu lekárskeho a užívajte ich 3x3 denne z každého.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/


Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si ho k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Je dôležité, aby ste podnikli horeuvedené kroky pre to, aby ste sa klobúčikov zbavili. Je možné, že to nebude jednoduché, ale stojí to za to. Ak by ste mali mimoriadne vynikajúcu tvorbu mlieka, tak je možné, že sa vám poradí dojčiť niekoľko mesiacov, ale bábätko, ktoré je prisaté na klobúčiku, nie je prisaté na prsník, priamy kontakt s prsníkom mu chýba, a dojčenie je viac než len pitie mlieka. Aj pri vynikajúcej tvorbe mlieka sa navyše môže stať, že sa postupne zníži. Aj toto je dôvod, pre ktorý je odstránenie klobúčika dôležité.

Záverom ešte pre ostatných čitateľov všeobecná poznámka o používaní klobúčikov:
Klobúčiky nie sú pre dojčenie užitočná pomôcka, práve naopak. Z dlhodbého hľadiska spôsobujú problémy. Klobúčiky patria do kategórie umelých náhrad prsníka. Nie sú vhodné ani pri poranených bradavkách, ani pri "plochých" či "vpáčených" bradavkách. Obe situácie majú iné riešenia, ktoré z dlhodobého hľadiska pomáhajú udržať dojčenie. Po začatí používania klobúčikov, nie je jednoduché sa ich zbaviť, dieťa, ktorého mamička používa klobúčiky, môže prsník odmietať. V skutočnosti sa dieťa na klobúčiku totiž na prsník neprisáva. To má za následok aj ďalšiu skutočnosť: používanie klobúčika z dlhodobého hľadiska znižuje tvorbu mlieka, hoci sa to nemusí prejaviť v hneď. Dlhodobo dojčiť s klobúčikom nie je zaručené a väčšinou sa to podarí iba mamičkám, ktoré majú veľmi vysokú tvorbu mlieka, ktorá sa takto vysoká udrží - a toto nie je bežné. Za oveľa častejší je možné považovať scenár, v ktorom sa tvorba mlieka počas používania klobúčikov postupne znižuje do takej miery, že začne byť dokrmovanie potrebné, a to do takej miery, že je možné, že mamička prejde na kŕmenie z fľaše. Toto je dôvod, pre ktorý možno povedať, že kobúčiky na začiatku môžu vytvárať falošný dojem, že mamička vlastne dojčí a že je všetko v najlepšom poriadku. Najlepšie je teda nezačať používať klobúčiky vôbec a v prípade potreby riešiť otázky s dojčením, bolestivými bradavkami či neprisávajúcim sa dieťatkom efektívnejším spôsobom.

Prečítajte si tiež príbeh jednej mamičky o klobúčikoch:
http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/oskar-mamila-klobuciky-pri-dojceni-3-2011.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malo pijici novorozenec