Dodatok k Dieta s nizkou porodnou vahou - 8.my mesiac a dojcenie

Marianna    11.12.2012, 21:43

dobry den, dakujem za odpoved. Chcela by som doplnit nejake informacie, ktore by mohli posluzit i inej mamine s pripadne rovnakym problemom, resp. podobnym a tiez preto, ze by som Vas chcela poprosit este o nejaku radu vzhladom k dalej uvedenemu: Pred 2 tyzdnami nas kontaktovala pediatricka a poslala okamzite na Kramare, zistilo sa, ze mala ma nizku hladinu hemoglobinu (74). Hrozila jej transfuzia, no lekarka na urgentne nariadila doplnit zelezo a teraz je mala pod sledovanim. K tomu lekarka zacala vysetrovat snad vsetko, nastastie a zistilo sa, ze mala prekovana rotavirus a candidu. O par dni ideme lezat na pozorovanie, celiakiu ani alergiu na kravsku bielkovinu nema (resp. z doposial robenych testov sa nepotvrdila). Dieta je na rovnakej vahe ako pred mesiacom. Odmieta papat, resp. uz nepapa ani polovicne davky, ale snad stvrtinove.... To, ze mala papala zrejme od zaciatku malo viedlo k tomu, ze pri pridani prikrmu uz sa nedokojovala ... tu zrejme nastala velka chyba ... Takze by som sa chcela spytat - mate nejaku radu co mozem pre malu spravit ohladne liecby kandidozy - doplnit materske mlieko a pod (uz sa o to snazime). Dalsia otazka je, ak materske mlieko obsahuje laktozu, a zisti sa jej intolerancia laktozy, tak musim prestat kojit? a posledna otazka, dobre som porozumela, ze vlastne pridavanie prikrmov znamena najskor nakojit a doplnit prikrm alebo radsej, ked viem, ze spapa menej prikrmu, nenatlacit ju uplne prikrmom, ale radsej menej a doplnit mlieckom? Mockrat dakujem

Milá Marianna,

je pravda, že nízku hladinu hemoglobínu je dôležité riešiť.

To, že vaše bábätko prekonalo rotavírusovú infekciu, nie je neobvyklé, toto je relatívne bežná infekcia, s ktorou sa stretne pravdepodobne každé bábätko.

Ku kandidóze sa nie je jednoduché vyjadriť, ale ak bola len zistená z testov, a bábätko nemá klinické príznaky, ktoré treba riešiť, tak samotný výskyt kandidy napríklad v čreve môže predstavovať normálny nález, s ktorým netreba nič robiť. Okrem toho, materské mlieko pomáha udržiavať kandidu v nepatologickom stave. Ak vám lekár na kandidózu nič nepredpísal, tak to nemusíte riešiť.

Materské mlieko obsahuje laktózu, pretože je pre bábätko mimoriadne dôležitá. Laktózová intolerancia sa pri bábätkách najčastejšie objaví ako dôsledok niečoho, napríklad po hnačke, a to, čo treba urobiť, je bábätko ďalej dojčiť na to, aby sa laktáza (ktorá laktózu štiepi) znovu objavila v dostatočných množstvách. Hoci to nie potrebné, laktáza sa vyrába aj komerčne a dala by sa použiť na to, aby sa laktóza štiepila, čo by celú situáciu riešilo, aj keď táto situácia sa upravuje sama od seba časom. K laktózovej intolerancii si prečítajte toto:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=200

Máte pravdu, príkmy sa k dojčeniu prdávajú, to znamená, že dojčenie má zostať na rovnakej úrovni a k tomu navyše dostáva dieťatko jedlo. Je dôležité, aby jedlo nevytlačilo dojčenie a aby sa neznížila tvorba mlieka. Je jedno, či sa dieťa dojčí pred dojčením, po dojčení alebo medzi dojčeniami, toto by sa malo diať na základe potreby dieťaťa a pozorovania matky. Na dojčenie sa počas zavádzania príkrmov treba sústrediť špeciálne pri deťoch, ktoré si dojčenie samy od seba nepýtajú, pretože sa niekedy nechtiac stane, že dostanú príkrm, a dojčenie sa vynechá.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dodatok k Dieta s nizkou porodnou vahou - 8.my mesiac a dojcenie